Companii

"Ne presează să vindem Electrica şi nu să privatizăm termocentralele, cele care au cu adevărat nevoie de modernizări"

"Ne presează să vindem Electrica şi nu să privatiză termocentralele, cele care au cu adevărat nevoie de modernizări"

Autor: Carol Dan - Mediafax

31.10.2011, 11:55 4972

FMI nu este foarte interesat ca România să înlocuiască termocentralele ineficiente cu unităţi noi prin privatizări, dar pune "o anumită presiune" pentru vânzarea companiei de stat Electrica, a declarat luni Alexandru Săndulescu, director în Ministerul Economiei.

"În privinţa privatizărilor, constatăm cu regret că FMI nu este foarte interesat în privatizările termocentralor cu costuri mari, astfel încât să le înlocuim cu altele eficiente. Există în schimb o anumită presiune pentru privatizarea Electrica cu investitor strategic", a afirmat Săndulescu într-o conferinţă de presă.

El spune că societăţile energetice de stat nu pun presiune pe costurile suportate de clienţi, spre deosebire de companiile private.

"Ce am realiza cu asta (cu privatizarea Electrica - n.r.)? Ar dipărea comparaţia dintre companiile de stat cu cele private. Avem multe reclamaţii referitoare la companii care şi-au eficientizat costurile pentru obţinerea de profituri", a adăugat Săndulescu.

Electrica are activităţi de distribuţie şi furnizare a electricităţii şi este controlată de Ministerul Economiei. Statul a privatizat cinci din cele opt filiale Electrica în intervalul 2004 - 2007, acestea fiind preluate de E.ON (Electrica Moldova), Enel (Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud) şi cehii de la CEZ (Oltenia),

Totodată, FMI insistă pentru privatitarea Complexului Energetic Oltenia, companie a cărei înfiinţare a fost aprobată de Guvern în 12 octombrie, prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Complexului Energetic Turceni, Complexului Energetic Craiova şi Complexului Energetic Rovinari.

În şedinţa Guvernului din 12 octombrie a fost aprobată şi crearea Complexului Energetic Hunedoara, care va fi format din termocentralele Paroşeni şi Mintia şi minele considerate viabile ale Companiei Naţionale a Huilei.

Crearea celor două companii energetice este inclusă şi în ultima scrisoare de intenţie încheiată de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul misiunii de evaluare din iulie-august.

Potrivit angajamentelor Guvernului faţă de FMI, complexurile energetice ar urma să fie privatizate până la sfârşitul lunii iunie 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO