Companii

Negocierile cu Energy Holding, în prelungiri: statul vrea diminuarea contractului cu 3 ani

Negocierile cu Energy Holding, în prelungiri: statul vrea diminuarea contractului cu 3 ani

Numai anul trecut Energy Holding a luat de la Hidroelectrica 2,15 TWh de energie pentru care a plătit 280,2 mil. lei, adică 130 de lei pe MWh. Pe bursa de energie OPCOM, preţul spot a ajuns însă anul trecut la 221 de lei pe MWh

Autor: Roxana Petrescu

24.07.2012, 00:07 1585

Negocierile dintre Hidro­elec­tri­­ca şi Energy Holding, com­pania care are al doilea cel mai mare contract de achi­zi­ţie de energie cu pro­ducă­torul de stat după Alro, erau încă în curs de desfăşurare în cursul zilei de ieri, ur­mând ca azi să aibă loc discuţia finală. Repre­zentanţii Hidroelectrica spun că există un acord al părţilor asupra preţului pentru energia livrată în primele şapte luni, dar că în continuare sunt divergenţe privind formula de preţ pentru anii 2013-2014. Totodată, intenţia statului este ca durata contractului să fie redusă cu trei ani.

Una dintre companiile care iau energia hidro prin intermediul Energy Holding este pro­ducătorul auto Dacia, cel mai mare exportator din România.

Astfel, chiar la începutul acestui an Dacia a trecut de la Alpiq RomEnergie la Energy Holding. La finalul săptămânii tre­cute Alpiq RomEnergie, companie care s-a format în jurul EHOL Distribution, o entitate desprinsă din Energy Holding, şi-a pierdut contractul direct cu Hidroelectrica.

În afară de negocierile cu Energy Hol­ding, tot azi vor avea loc negocieri între Hi­dro­electrica şi Elsid şi Electrocarbon, pentru ca în cursul zilei de miercuri să fie reluate discuţiile cu Alro, cel mai mare consu­mator de energie din România.
 

Negocieri peste negocieri

"Discuţiile continuă şi acum (ieri, în cursul după amiezii - n. red.). Mâine (azi - n. red.) vom avea discuţia finală cu Energy Holding. Am reuşit să ne înţelegem asupra pre­ţului, dar noi vrem reducerea perioadei contractului cu trei ani de zile. Dacă nu ac­ceptă această condiţie a noastră, contrac­tul va fi denunţat. Tot mâine seara (azi - n. red.), în jurul orei 5, sunt aşteptaţi la dis­cuţii reprezentanţii Elsid şi ai Electrocarbon, iar miercuri vor urma discuţiile cu Alro. Discuţia cu Alro de miercuri nu este una finală, o decizie urmând să fie luată la înce­pu­tul lui august", a spus Remus Borza, avo­catul care controlează Euro Insol, firma de­semnată ca administrator judiciar al Hidroelectrica după intrarea în insolvenţă.

Energy Holding este una dintre cele mai cu­noscute afaceri private cu energie elec­trică din România. Ea a fost pusă pe pi­cioare de Bogdan Buzăianu, finul fostului mi­nistru al industriilor din perioada guver­nării PSD, Dan Ioan Popescu. Datele publi­cate de Ministerul Finanţelor arată că anul trecut Energy Holding a ajuns la pierderi de circa 8,1 milioane de euro la afaceri de 176,3 milioane de euro, în contextul în care compania finalizase anul 2010 cu un profit net de 3,6 milioane de euro la afaceri de 154,3 de milioane de euro. Afacerile de anul trecut sunt însă mult mai mici faţă de cele din 2007, când Energy Holding a ajuns la un rulaj de circa 330 de milioane de euro.

 

Începuturile

La începutul anului 2004 Energy Holding bate palma cu Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din Româ­nia, pentru un contract direct de achiziţie de energie pe o perioadă de un deceniu. Prin 19 acte adiţionale, compania de stat s-a angajat să-i vândă acestei firme private o bună parte din producţie, cantităţile şi preţurile fiind fixate. Potrivit informa­ţiilor disponibile, iniţial în 2004 preţul de vânzare a fost stabilit la circa 23-24 de dolari pe MWh şi într-o perioadă de zece ani de zile acesta nu ar fi trebuit să se aprecieze cu mai mult de zece dolari. În ciuda faptului că era un contract dez­avantajos pentru stat, la finalul anului 2009, în timpul mandatului lui Adriean Videanu la conducerea Ministerului Economiei, contractul dintre Hidroelectrica şi Energy Holding se prelungeşte cu 5 ani, până în 2018. Numai anul trecut Energy Holding a luat de la Hidroelectrica 2,15 TWh de energie pentru care a plătit 280,2 milioane de lei (circa 66 de milioane de euro), adică 130 de lei pe MWh. Pe bursa de energie OPCOM, preţul spot a ajuns însă anul trecut la 221 de lei pe MWh, în timp ce me­dia contractelor bilaterale a fost de 162 de lei pe MW. Practic, numai din contractul cu Energy Holding, Hidroelectrica a pierdut anul trecut peste 16 milioane de euro din cauza discountului acordat.

Până acum, din cele zece contracte di­rec­te ale Hidroelectrica, prin care după cal­cu­lele Ministerului Economiei s-au eva­po­rat 1,3 mld. euro de la semna­rea lor, au fost de­nunţate cinci. Astfel, Alpiq Rom­Ener­gie, Alpiq RomIndustries, Euro P.E.C., EFT AG şi EFT România au fost decuplate de la cel mai ieftin curent electric din România. Tot­odată, s-a negociat o creştere de preţ pen­tru contractul dintre Hidroelectrica şi Electro­magnetica, de la 140,2 lei pe MWh la 198,6 lei pe MWh. Acum au mai rămas patru contracte directe asupra cărora se mai aşteaptă un verdict: Energy Holding, Elsid, Electrocarbon şi Alro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO