Companii

Negocierile cu Roman Copper pentru Cupru Min s-au încheiat irevocabil. Procesul de privatizare a companiei va fi reluat

Negocierile cu Roman Copper pentru Cupru Min s-au încheiat irevocabil. Procesul de privatizare a companiei va fi reluat

Foto: Shutterstock

Autor: Claudiu Ilioiu, Emil Popescu

07.04.2012, 17:03 1005

Negocierile cu societatea Roman Copper privind semnarea contractului de privatizare a societăţii Cupru Min s-au încheiat irevocabil ieri, 6 aprilie fără să se ajungă la o întelegere, potrivit unui comunicat al Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Reprezentanţii companiei Roman Copper nu au aderat la condiţiile solicitate de către Statul român, solicitări ce au vizat plata integrală a contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi clauzele referitoare la transparenţa contractului.

Negocierile au durat 10 zile şi au inclus specialişti din Ministerul Economiei, Comerţlui şi Mediului de Afaceri (MECMA), ANRM, OPSPI şi Cupru Min.

Citiţi:

Roman Copper: Avem un "acord verbal definitiv" şi angajant cu autorităţile române pentru Cupru Min

"Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri se va asigura că activitatea Cupru Min va continua în condiţii optime, reprezentanţii companiei începând demersurile pentru obţinerea urgentă a autorizaţiei de mediu", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Ministerul va relua în perioada următoare procesul de privatizare a Cupru Min, conform angajamentelor asumate în faţa FMI.

"Statul român are nevoie de parteneri serioşi, potenţi şi de bună credinţă în procesele de privatizare", notează instituţia.

MECMA a anunţat şi clauzele contractuale solicitate cumpărătorului Cupru Min.

Astfel, prin una dintre clauze Roman Copper trebuia să îşi asume toate obligaţiile de mediu şi de gospodărire a apelor aferente autorizaţiilor Cupru Min. În acest sens, Roman Copper trebuia să vireze Cupru Min 32,2 milioane euro, cu titlu de investiţii privind protecţia mediului şi gospodărirea apelor. Totodată, cumpărătorul era anunţat că suma totală privind obligaţiile de mediu ar putea fi mai mare.

Clauzele de transparenţă permiteau statului să facă public contractul.

Totodată, Ministerul Economiei a dorit ca plata pachetului integral de acţiuni ale Cupru Min, de 200,7 milioane euro, să fie efectuată în termen de 30 de zile de la avizul Consiliului Concurenţei şi primirea autorizaţiei integrate de mediu.

Bayfront Capital Partners, care controlează Roman Copper, a anunţat însă, sâmbătă, că a ajuns cu o zi în urmă la un "acord verbal definitiv" cu autorităţile române în privinţa preluării Cupru Min şi se aşteaptă la aplicarea acestei înţelegeri.

"Părţile au ajuns la un acord verbal final pe care am fost şi suntem în continuare pregătiţi să-l aplicăm complet", a declarat într-un comunicat Mike Curtis, partner al Bayfront.

Acordul cuprinde termeni ceruţi de guvern şi acceptaţi de Roman Copper, chiar dacă nu au fost iniţiali incluşi în forma contractului prezentat în pachetul de privatizare, arată Bayfront.

Roman Copper a acceptat toţi termenii propuşi şi consideră că respectivul contract este valid, în vigoare şi angajant, potrivit comunicatului.

Roman Copper a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Roman Copper este o firmă care a fost înfiinţată special pentru preluarea Cupru Min de către Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.

Clauzele solicitate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri contractual pentru a obţine garanţiile necesare unei tranzacţii echitabile pentru Statul român:
Articole referitoare la asumarea obligaţiilor de mediu:

(1) a) Cumparatorul declara ca a fost informat de catre Vanzator asupra posibilitatii aparitiei, dupa Semnare, a unor obligatii, masuri si/sau raspunderi de mediu si/sau privind gospodarirea apelor suplimentare celor prevazute in Autorizatii, inclusiv ca efect al obtinerii Autorizatiei de Functionare (in Anexa nr. 5 la acest Contract sunt atasate numai o parte din Autorizatii, respectiv: Avizele de Mediu pentru Privatizare, Autorizatia de Mediu nr. 27/04.02.2008, Autorizatia Integrata de Mediu nr. SB 79/30.10.2007 (actualizata), Autorizatia privind gospodarirea apelor nr. 19/18.01.2012) si implicit a unor cheltuieli suplimentare privind protectia mediului si/sau gospodarirea apelor, decurgand din necesitatea conformarii activitatii Societatii la prevederile legislatiei privind protectia mediului si gospodaririi apelor, la reglementarile si politicile de aplicare a acesteia si/sau din efectele armonizarii legislatiei de protectie a mediului si gospodaririi apelor din Romania cu cerintele in domeniu ale Uniunii Europene.

b) Cumparatorul se obliga sa-si asume si sa preia integral toate si/sau fiecare dintre obligatiile, raspunderile, masurile de mediu si/sau de gospodarire a apelor prevazute in oricare dintre Autorizatii (inclusiv in Autorizatia de Functionare), Masurile Suplimentare, precum si repararea integrala a prejudiciului cauzat mediului.
De asemenea, Cumparatorul se obliga sa-si asume si sa preia integral, indiferent de natura si/sau data aparitiei acestora, obligatiile, raspunderile si/sau masurile de mediu stabilite de autoritatile de mediu competente pentru Societate sau decurgand din legislatia (inclusiv legislatia europeana) aplicabila in domeniul protectiei mediului, precum si obligatiile, raspunderile si/sau masurile privind gospodarirea apelor, altele decat cele prevazute la paragraful anterior al acestei sub-clauze 6.2.5.

Articol referitor la contul colateral pentru investiţiile de mediu:

(2) In vederea respectarii si/sau realizarii de catre Societate a tuturor obligatiilor, raspunderilor si/sau masurilor de protectie a mediului si gospodaririi apelor prevazute in Autorizatii si/sau a Masurilor Suplimentare, Cumparatorul se obliga sa vireze Societatii suma de 32.272.699 Euro cu titlu de investitii privind protectia mediului si/sau gospodaririi apelor. Investitiile privind protectia mediului si/sau gospodaririi apelor vor fi virate de Cumparator in conditii si termene care sa asigure realizarea obligatiilor, raspunderilor, prevederilor si/sau masurilor de mediu si/sau de gospodarire a apelor ale Societatii in termenele stabilite de autoritatile competente in domeniul protectiei mediului si/sau gospodaririi apelor. Articol referitor la investitiile de mediu:

(3) Cumparatorul declara ca a fost informat cu privire la faptul ca investitiile pentru protectia mediului si/sau gospodarirea apelor prevazute in Dosarul de Prezentare si preluate in clauza 6.2.6 de mai sus reprezinta valori indicative ale costurilor de implementare ale obligatiilor, raspunderilor si/sau masurilor de mediu si/sau de gospodarire a apelor, bazate in principiu pe estimarile conducerii Societatii. Nicio prevedere a prezentului Contract si/sau a Dosarului de Prezentare nu va fi interpretata ca limitand raspunderea Societatii si/sau a Cumparatorului la valoarea investitiilor estimate in Dosarul de Prezentare. In consecinta, Cumparatorul se obliga si isi asuma faptul ca, in cazul in care respectarea si/sau realizarea de catre Societate a obligatiilor, raspunderilor, prevederilor si/sau masurilor privind protectia mediului si/sau gospodarirea apelor, stabilite in sarcina acesteia la Semnare si/sau ulterior (inclusiv prin, dar fara a se limita la, Autorizatia de Functionare), impun realizarea unor investitii mai mari decat cele estimate prin Dosarul de Prezentare, investitiile privind protectia mediului si gospodarirea apelor necesare pentru respectarea si/sau realizarea acestor obligatii, raspunderi si/sau masuri vor fi realizate, in toate cazurile, integral, fara a fi limitate la suma mentionata la sub-clauza 6.2.6 si/sau in Dosarul de Prezentare, care statueaza un plafon minimal.

Articol referitor la transparenţă:

(4) Nimic din prezenta sectiune nu va impiedica Vanzatorul sa faca declaratii cu privire la privatizarea Societatii, sa furnizeze informatii confidentiale sau sa raspunda la intrebari adresate in legatura cu acest Contract si/sau cu procesul de privatizare a Societatii, de catre autoritati sau institutii guvernamentale din Romania si/sau din strainatate, dintre care se mentioneaza exemplificativ dar fara a limita la acestea, urmatoarele: Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei, Consiliul Concurentei, Comisia Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala. Pentru evitarea oricarui dubiu de interpretare, se mentioneaza ca Vanzatorul este indreptatit sa furnizeze informatii confidentiale si sa publice prezentul Contract pe pagina web a Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri iar Cumparatorul consimte, expres, la aceasta, prin semnarea prezentului Contract.
Conform caietului de sarcini al licitatiei, MECMA a solicitat prin contract ca plata pachetului integral de actiuni ale Cupru Min, in valoare de 200,7 milioane euro, sa fie facuta in 30 de zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si a autorizatiei integrate de mediu, ambele fiind clauze suspensive in contract.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO