Companii

Nici lohn-ul nu mai aduce bani in textile

02.06.2010, 23:28 247

Fabricile locale de textile se confrunta cu o cerere in scaderesi simt puternic in volumele realizate teama consumatorilor de a-sipierde locul de munca.

In paralel, companiile multinationale de textile care apeleazala lohn isi restrang capacitatea de productie din zonele care segasesc la o distanta considerabila de tara de origine din cauzacheltuielilor duble de transport (aduc materia prima, apoi iauprodusul finit). Toate acestea au dus la o scadere a productieiindustriale cu 30% in 2009 fata de anul anterior, iar anul acesta,chiar daca jucatorii din textile mizau pe o stabilizare a pietei,productia continua sa scada cu circa 10%-15%.

"La jumatatea anului nesiguranta a crescut din cauza masurilorguvernamentale. In acelasi timp si costurile angajatorului s-aumajorat, un exemplu fiind impozitarea tichetelor. Nici apreciereaeuro nu-i mai ajuta pe producatorii de textile care exporta, pentruca majoritatea apeleaza la materie prima din import, iar la importfurnizorii cer plata in avans", spune Maria Grapini, presedinteleFederatiei Patronale din Industria Usoara.

Rosko Textil, cel mai mare producator textil la nivel local,care exporta in proportie de 100%, si-a injumatatit in cinci aniafacerile, de la 139 mil. euro (505,6 mil. lei) in 2005 la 60,9mil. euro (250 mil. lei), cat a bugetat pentru acest an.

Rosko Textil, detinut de DBApparel Nederland, a anuntat ca sinivelul profitului va ramane asemanator cu cel din 2009, la 4,5mil. euro (19 mil. lei), in timp ce numarul de angajati va crestede la 825, cati lucrau anul trecut, la 1.000 de persoane in2010.

Daca marii jucatori, cum ar fi Rosko Textil Arad sau RifilSavinesti, au reusit anul trecut si anul acesta sa-si mentinaafacerile la aproape acelasi nivel ca in 2008, majoritateafabricilor au raportat venituri puternic diminuate, contractele curetaileri straini importanti fiind din ce in ce mai putine.

"Reluarea cererii de articole de imbracaminte si incaltaminteeste posibila numai in contextul deschiderii pietelor europene,deoarece cererea interna va fi blocata ca urmare a lipsei deperspectiva a imbunatatirii sub toate aspectele a mediului deafaceri. Ne dam seama ca politica din 2009, care a dus ladisparitia a peste 100.000 de IMM-uri, continua cu succes si anulacesta", este de parere Ion Stratila, directorul Rifil Savinesti,al doilea producator de textile din Romania dupa cifra de afaceri,care insa crede ca 2010 va fi mult mai rau decat anul trecut. Rifila rulat 36,9 mil. euro in 2009, la acelasi nivel ca in 2008.

Un alt exemplu de reducere a activitatii il da compania Yarnea,al carei business a scazut de la 33,4 mil. euro in 2005 la 23,7mil. euro in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO