Companii

Nicio companie privata romaneasca nu este in top 500 al celor mai mari companii din Europa Centrala si de Est

Nicio companie privata romaneasca nu este in top 500 al celor mai mari companii din Europa Centrala si de Est

Click pentru imaginea intreaga

11.09.2008, 14:45 43

Un numar de 30 de companii romanesti sunt prezente in topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est, realizat de compania Deloitte Central Europe, cu sprijinul Deloitte Romania. Principalul criteriu dupa care a fost realizat topul a fost cifra de afaceri inregistrata de companii in 2007.
Ca si anul trecut, in fruntea clasamentului se afla compania poloneza PKN Orlen, iar dintre companiile romanesti cel mai sus in top se afla Petrom, care a coborat patru pozitii fata de anul trecut, ajungand pe locul 16.
In timp ce Rompetrol a urcat 23 de locuri, ajungand pe pozitia 50, Mittal Steel Galati si-a pastrat pozitia 63, urmata de Dacia pe locul 64 si Metro Romania pe 91. Sectorul cel mai bine reprezentat in top 500 in Romania este cel energetic unde sunt prezente 13 companii.
Dintre tarile din Europa Centrala, Polonia domina acest top, avand inregistrate 176 de companii. Conform raportului Deloitte, cifra de afaceri totala a companiilor poloneze reprezinta 34,3% din totalul veniturilor celor 500 de companii din top, ceea ce este explicat prin marimea economiei Poloniei comparativ cu alte economii din regiune. Urmatoarele tari pe lista in functie de acest criteriu sunt Republica Ceha cu 15,4%, Ungaria cu 14,4% si Ucraina cu 13,4%. Companiile din Romania au inregistrat venituri ce reprezinta 5,6% din cifra de afaceri totala a companiilor prezente in top.
Dintre cele 30 de companii romanesti, 24 sunt firme straine, iar restul se afla in proprietatea statului, spre deosebire de Polonia unde companiile de stat sunt 48, iar 33 au capital autohton polonez.
In ceea ce priveste clasamentele pe industrii, in sectorul bancar regasim doua banci romanesti intre primele 20 europene, si anume BCR pe locul noua si BRD pe locul 16, ambele urcand cateva pozitii fata de anul trecut. Si acest sector este dominat de bancile poloneze cu sase din topul celor 20. Piata asigurarilor, care are un important potential de crestere, este reprezentata tot in top 20 de Allianz-Tiriac Asigurari.
In sectorul de productie, topul este dominat ca si anul trecut de industria auto. Din cele 500 de companii prezente in top, 10% sunt din sectorul automotive. Cifra de afaceri cumulata pentru acestea a atins 38 mld. euro in 2005 si circa 60 mld. euro anul trecut conform raportului. Acesta este principalul efect al modernizarilor si extinderilor fabricilor actuale si mutarii productiei dinspre Vest catre Europa Centrala si in special catre Republica Ceha si Slovacia. Grupul de 50 de companii din industria automotive contine cei mai importanti cinci producatori de automobile, care si-au mutat productia in aceste doua tari. Rata de crestere inregistrata de producatorii auto in Ungaria, Ucraina, Romania sau Polonia (unde este prezent Fiat) depaseste 20%, Volkswagen aflandu-se pe primul loc.
Cu toate ca Romania si Bulgaria si-au imbunatatit ratele de crestere in domeniul constructiilor de la 17 in 2006 la 34% anul trecut, nici una dintre aceste tari nu are o companie in topul primelor zece companii din constructii. In schimb, jumatate din companiile de constructii din top zece provin din Republica Ceha, care este pe locul al doilea pe piata constructiilor din Europa Centrala, dupa Polonia. Cu economii aflate in crestere si acces la fonduri europene, sectorul constructiilor in Romania si Bulgaria va continua sa se extinda. Cu toate acestea, piata este amenintata de cresterea rapida a costurilor cu forta de munca si a pretului la materialele de constructii care ameninta toate tarile din regiune. O problema pe care o are de rezolvat Romania este infrastructura, care ingreuneaza dezvoltarea economiei.
Industria energetica este reprezentata de Petrom, care se afla pe pozitia a noua in top zece companii petroliere si care are ca actionar majoritar compania austriaca OMV si Rompetrol, recent achizitionata de subsidiara Kazmunai Gas din Kazahstan.
Spre deosebire de anul trecut, cand sectorul telecomunicatiilor era domeniul cu cea mai buna reprezentare romaneasca, prin Orange Romania si Vodafone Romania aflate pe locurile noua, respectiv zece, anul acesta nicio companie romaneasca nu a reusit sa intre in top zece.
Primele locuri sunt dominate de companii de telecomunicatii mari, bine stabilite pe piata, din tari precum Polonia, Ungaria si Cehia. In topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala, Orange Romania se afla pe pozitia 139, in timp ce Vodafone Romania este pe locul 150.
Sectorul bunurilor de larg consum, unde Romania este reprezentata de noua companii din 133 inregistrate per total in top 500, este de asemenea dominat de companiile poloneze. De asemenea, sectoarele adiacente domeniului food -beverages au inregistrat o crestere cu 70% a veniturilor. Conform raportului realizat de Deloitte, cea mai mare crestere procentuala a veniturilor companiilor in 2007 a provenit de la firme din tarile baltice si Serbia. Companiile din tari precum Polonia, Republica Ceha, Ungaria si Slovacia au inregistrat o crestere a veniturilor de 17, 10, 13, respectiv 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO