Companii

Niciun investitor nu vrea sa dea 35 mil. € pe mallul Tiago Oradea. Pretul poate scadea la a doua strigare

Tiago Oradea urma sa fie al treilea mall din orasul cu 200.000 de locuitori

Tiago Oradea urma sa fie al treilea mall din orasul cu 200.000 de locuitori

02.06.2010, 23:46 39

Licitatia pentru vanzarea mallului Tiago din Oradea, aflat infaliment, a fost reprogramata dupa ce niciun potential cumaparatornu a depus documentatia de inscriere la procedura organizata deCasa de Insolventa Transilvania, lichidatorul proiectului.

Termenul limita de inscriere a expirat ieri, la ora 12.00,licitatia fiind programata initial pentru ziua de astazi, pretul depornire anuntat fiind de 35,5 milioane de euro, juamatate fata deinvestitia realizata de investitorii irlandezi Mivan si Moritz.

"Ar fi trebuit sa fie o licitatie competitiva, dar nu s-ainscris nimeni. Vom organiza o noua licitatie, peste douasaptamani, care va fi dupa modelul olandez, astfel ca vor fiacceptate si oferte mai mici decat pretul de pornire", a declaratAndrei Cionca, partener in cadrul Casei de Insolventa Transilvania,lichidatorul judiciar al firmei MLS Proiect Oradea, dezvoltatorulproiectului.

Primul mall in faliment

Tiago Oradea este primul mall intrat in faliment pe piatalocala, dupa ce dezvolatatoarii nu au gasit un numar suficient dechiriasi pentru a putea deschide si opera proiectul situat laiesirea din oras catre Arad.

Investitia in proiect s-a ridicat la aproximativ 70 mil. euro,cea mai mare parte fiind acoperita printr-un credit de 65 demilioane de euro obtinut de la UniCredit Austria si UniCreditTiriac Bank. In aceste conditii, de ce nu se ingramadescinvestitorii sa cumpere un proiect al carui pret reprezinta doarjumatate din costul constructiei?

"Pentru ca este o piata dificila in general, si Oradea cu atatmai mult, in conditiile in care sunt deja doua proiecte finalizate- Lotus, care a finalizat si extinderea si a fost deschis, si ERA -astfel ca este greu de dus la bun sfarsit un nou proiect, cel putinin viitorul apropiat", spune Monica Barbu, vicepresedintele firmeide consultanta imobiliara The Advisers Knight Frank.

Aglomerare de malluri

Proiectele functionale in prezent in Oraadea reprezinta o"schema" obisnuita pentru orasele medii din tara: parc de retail inafara orasului (ERA se afla chiar vizavi de Tiago) si centrucomercial in interior, Lotus Center avand atat un magazinCarrefour, cat si magazine ale unor retaileri precum Orsay, NewYorker, Debenhams, Hervis sau Media Galaxy. In aceste conditii, cugreu mai pot fi convinsi alti retaileri sa ocupe suprafata de25.000 de metri patrati a mallului Tiago.

"Vanzarile au scazut si din acest motiv a fost redus siinteresul retailerilor, in special pentru orasele din tara", maispune Barbu.

Ingo Nissen, country manager al comapaniei de dezvoltareimobiliara Sonae Sierra, spunea recent ca "mergand pe jos inOraadea, poti auzi oamenii vorbind alta limba decat romana. Nu amdate precise, dar proababil o buna parte dintre locuitoriiorasualui fac cumparaturile in Ungaria".

Potrivit informatiilor din piata, Sonae Sierra a fost la un pasde preluarea unui teren in Oradea pentru dezvoltarea unui mall,tranzactia cazand la inceputul crizei din imobiliare.

Probleme cu lichiditatile

Pe fondul vanzarilor slabe, o buna parte din centrele comercialede pe piata locala au probleme de cash-flow, astfel ca proprietariisunt nevoiti sa restructureze creditele obtinute pentruconstructie. In cazurile in care proprietarii nu ajung la ointelegere cu creditorii, poate interveni starea de insolventa siapoi falimentul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO