Companii

Nicolae Sitaru, proprietar Elsit Com: Comasarea proprietăţilor ar face posibil ca fermierii din străinătate să se întoarcă la pământul lor şi să continue activitatea aici, în România

Videoconferinţa ZF- Agricultura într-o nouă etapă: Cum a accelerat anul 2020 digitalizarea agriculturii?

Nicolae Sitaru, proprietar Elsit Com: Comasarea...

Autor: Alexandra Cepăreanu

21.10.2020, 12:46 172

Nicolae Sitaru, proprietar al Elsit Com, consideră că o modalitate prin care sectorul agricol poate fi îmbunătăţit este comasarea proprietăţilor, ceea ce ar face posibil ca fermierii din străinătate să se întoarcă în România, pentru a-şi continua activitatea în domeniul agricol.

„Comasarea proprietăţilor ar face posibil ca fermierii din străinătate să se întoarcă la pământul lor şi să continue activitatea aici, în România. Statul trebuie să adopte o legislaţie care să facă posibilă activitatea de irigare. Nu toată lumea este dispusă să rişte să investească pe terenuri ale căror nu ştim proprietarii”, a spus Nicolae Sitaru, în cadrul videoconferinţei ZF- Agricultura într-o nouă etapă: Cum a accelerat anul 2020 digitalizarea agriculturii?

 

Alte declaraţii

 

Trebuie să ne gândim că trebuie făcută o reformă a proprietăţii. Legea 18/91 a făcut ca proprietatea funciară în România să fie divizată, iar două rânduri de succesiuni a divizat şi mai mult.

Dacă pământul ar fi într-un loc, mai mulţi fermieri s-ar gândi la soluţii pentru irigaţii. Ar trebui ca legislaţia să fie revizuită şi să facă posibilă irigarea în România.

În primul rând, pentru a construi o infrastructură secundară de irigaţii trebuie să sapi un canal pe lângă terenuri, dar ai nevoie şi de acordul proprietarului. Apoi, apa pentru irigaţii este un deziderat greu de atins, pentru că o parte din proprietari nu mai sunt fizic în ţară, iar o parte din terenuri nu au făcută succesiune şi nu ştii cine sunt proprietarii. Sunt multe contracte de arendă făcute pe câţiva ani, şi iar nu poţi face invstiţii dacă nu este proprietatea ta, pentru câţiva ani.

Aş începe această reformă dând proprietarilor celor mai mici proprietăţi în zone mai mici, deoarece proprietarii mari vor face din acele suprafeţe unele productive, vor face investiţii, vor îmbunătăţi agro-chimic suprafeţele respective, iar prin reforma propietăţii se va crea o ruptură faţă de trecut.

 

Anul 2020 a fost greu, am intrat în primăvara cu rezerve de apă în sol aproape de zero, a plouat destul de puţin, iar culturile au fost afectate. Culturile din toamnă au obţinut producţii foarte mici, spre exemplu, 1.400 de kg de rapiţă la hectar, continuând cu porumbul, 400 kg la hectar. Am avut o zonă care a fost plouată şi care a obţinut o producţie mai mare, am  făcut porumb 4 tone pe medie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO