Companii

Noiembrie verde: cea mai aşteptată lege de investitorii în energie îşi face pentru prima dată în trei ani efectele. Cine sunt câştigătorii?

Noiembrie verde: cea mai aşteptată lege de investitorii în energie îşi face pentru prima dată în trei ani efectele. Cine sunt câştigătorii?

Cehii de la CEZ au produs în noimebrie la parcul eolian de la Fântânele 41.384,5 MWh, dar au primit 82.767 de certificate verzi. Astfel, fiecare MWh produs a fost recompensat prin două certificate verzi, aşa cum prevede legea. Pentru energia solară de exemplu, în noiembrie Renovatio Trading, care are un parc la Giurgiu, a produs 61 MWh, dar a încasat 367 de certificate verzi, adică 6 pentru fiecare MWh produs, efect al aplicării schemei de sprijin.

Autor: Roxana Petrescu

20.12.2011, 00:07 2757

În linii mari, importanţa aplicării acestei scheme se traduce simplu pentru cei care produc energie din vânt, soare sau apă: bani de până la şase ori mai mulţi pentru electricitatea pe care o livrează în sistem.

CEZ se află în fruntea listei, cu peste 32 mil. euro din certificate verzi în perioada ian.-nov., 2011. Odată cu aderarea la UE, România s-a obligat să îndeplinească o serie de ţinte, unele dintre acestea referindu-se şi la consumul de energie verde.

Astfel, la nivelul anului 2020, din toată energia care se cosumă în România, fie că este vorba de electricitate, încălzire sau transporturi, 24% trebuie să fie verde. Doar în ceea ce priveşte consumul brut de energie electrică ponderea energiei verzi trebuie să fie de 38% la nivelul anului 2020.

Cum investiţiile în energia verde sunt mai scumpe faţă de cele în energie convenţională, România, la fel ca multe alte state membre, a pus la punct scheme de sprijin pentru a-i putea atrage pe investitori şi pentru a-şi putea atinge ţintele.

Vechiul sistem

Aceasta schemă de sprijin, care are o durată de aplicare de 15 ani numai pentru unităţile puse în funcţiune sau retehnologizate până în 2016, este formată din certificate verzi şi din cote obligatorii.

În linii mari, până în luna noiembrie sistemul funcţiona astfel. Pentru fiecare MWh de energie verde livrat, un producător primea un certificat verde indiferent de tehnologia utilizată. Valoarea acestui certificat este cuprinsă între 27 şi 55 de euro. Mai departe, orice furnizor de energie din România, cum este Electrica de exemplu, trebuie ca anual să îndeplinească anumite cote obligatorii de energie verde în coşul pe care îl livrează consumatorilor.

Cum Electrica nu produce energie verde, cumpără din piaţă certificatele pentru a ajunge la cota obligatorie anuală, banii ducându-se în conturile producătorilor de energie regenerabilă.

Însă pentru orice furnizor achiziţia de certificate verzi reprezintă un cost suplimentar, acesta fiind transferat în facturile plătite de populaţie şi de companii, principalii sponsori ai schemei de sprijin pentru regenerabile.

Sistemul descris mai sus funcţiona în baza unei hotărâri de guvern emisă în 2004 (HG 1892/2004) prin care fiecare MWh de energie verde produs primeşte un singur certificat verde, indiferent dacă este vorba de energie eoliană, solară sau hidro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO