Companii

Norii negri încep să se adune: România scade în ochii investitorilor străini, care susţin că mediul de afaceri local s-a înrăutăţit. „Fereastra măsurilor cu rezultate imediate şi a stimulentelor fiscale se închide cu repeziciune”

Norii negri încep să se adune: România scade în ochii...

Autor: Dragoş Dinu

11.04.2019, 19:48 1272

Majoritatea companiilor străine nu mai văd cu ochi buni direcţia în care se îndreaptă mediul de afaceri din România, astfel că aproximativ 85% dintre companiile străine care au participat la cel mai recent studiu al Consiliul Investitorilor Străini (FIC) susţin că mediul de afaceri s-a înrăutăţit.

Companiile activează acum într-un mediu de afaceri care aşteaptă în orice moment o ordonanţă de urgenţă cu impact asupra operaţiunilor şi profitabilităţii lor, după ce la finalul lui 2018 ordonanţa de urgenţă dată de PSD- prin braţul Finanţelor, a avut un impact puternic asupra unor sectoare importante din economia românească şi a condus şi la o scădere semnificativă a bursei atât din cauza prevederilor sale, cât şi din cauza absenţei totale a dialogului şi a transparenţei, se arată în studiul realizat de FIC.

Pe de altă parte, mediul de afaceri se confruntă în prezent cu noi îngrijorări privind modificările propuse pentru Legea Dialogului Social, incertitudini legate de Pilonul II de pensii şi piaţa de capital din România, dar şi lipsa forţei de muncă.  

„Deşi încă nu ştim dacă acest declin al percepţiei investitorilor este trecător sau va fi de lungă durată, credem că fereastra măsurilor cu rezultate imediate şi a stimulentelor fiscale se închide cu repeziciune. Ca România să menţină ritmul de creştere din anii trecuţi sunt necesare reforme profunde, dar şi o abordare diferită în ceea ce priveşte procesul legislativ şi dialogul cu mediul de afaceri. Politicile publice de importanţă majoră nu mai trebuie adoptate fără dialog şi analize de impact bine făcute, infrastructura trebuie construită, administraţia trebuie să se digitalizeze iar companiile din România trebuie să urce în lanţul valoric global”, precizează FIC- organizaţie care reuneşte cele mai mari companii din România, dintre care, marea majoritate, sunt multinaţionale.

Investitorii străini atrag atenţia că niciuna dintre aceste măsuri nu este facilă şi probabil nu se va materializa dacă decidenţii nu se consultă în mod corespunzător cu mediul de afaceri. „Noi credem că dialogul deschis cu decidenţii ar putea găsi soluţiile la o serie de probleme care riscă să afecteze creşterea şi dezvoltarea pe termen lung”.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO