Companii

Noul gaz din Marea Neagră. Declaraţii: Ţara noastră a mai făcut un pas pentru a deveni independentă energetic. Cifre: cantităţile noi extrase anul acesta abia vor acoperi declinul producţiei OMV Petrom. Cât gaz vor extrage americanii de la BSOG din Marea Neagră?

Noul gaz din Marea Neagră. Declaraţii: Ţara noastră a...

Autor: Roxana Petrescu

17.06.2022, 00:07 4171

♦ În 2021, importurile de gaze au acoperit 30% din consumul naţional. Anul acesta lucrurile ar putea sta la fel dacă vor fi condiţii similare de cerere, pentru că noul gaz din Marea Neagră abia va acoperi declinul de producţie estimat de OMV Petrom.

„Este oficial! Primele gaze din Marea Neagră au intrat astăzi (15 iunie-n.red.) în sistemul naţional de transport! Este vorba de gazele din perimetrul de la Midia, zăcământul Ana, exploatat de Black Sea Oil & Gas. Vom avea o cantitate de circa un miliard de metri cubi anual în plus. Ţara noastră a mai făcut un pas pentru a deveni independentă energetic“, a declarat Virgil Popescu, ministrul energiei, pe pagina oficială de Facebook, la scurt timp după ce americanii de la Black Sea Oil & Gas (BSOG) au anunţat, pe 15 iunie, intrarea primelor molecule de gaz nou din Marea Neagră în sistemul naţional de transport.

În realitate, cifrele de producţie dau puţine motive de bucurie, cel puţin pe termen scurt, dependenţa României faţă de importurile de gaze, în condiţiile în care cererea va fi la un nivel similar cu cel de anul trecut, urmând să fie tot de 30%. De ce?

„Anul acesta se estimează o producţie de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina“, au comunicat cei de la Black Sea Oil & Gas (BSOG).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO