Companii

Noul ministru al economiei cere analiza Justiţiei pentru a vedea cum poate scăpa Hidroelectrica de contractele cu băieţii deştepţi

Noul ministru al economiei cere analiza Justiţiei pentru a vedea cum poate scăpa Hidroelectrica de contractele cu băieţii deştepţi

Autor: Carol Dan

15.02.2012, 21:48 924


"Am un singur mesaj de transis. Având în vedere că până miercuri rezultatul negocierilor bilaterale cu scopul reducerii duratei, cantităţilor şi creşterea preţului, şi că nu s-au obţinut rezultatele aşteptate de acţionar, am decis transmiterea tuturor acestor contrarte către Ministerul Justiţiei cu scopul analizării posibilităţii de anulare a acestora. Termenul este 23 februarie, dată la care vom avea o poziţie comuncă MECMA şi Ministerul Justiţiei", a declarat miercuri Ministrul Economiei, Lucian Bode.

Potrivit lui Bode, cei mai mulţi beneficiari ai contarctelor bilaterale nu au acceptat în special majorarea preţurilor.

"Majoritarea companiilor au fost de acord cu reducerea duratei şi a cantităţilor, dar nu au agreat în special condiţia a treia, respectiv creşterea preţurilor. Pe statul român îl interesează să aducă în limita normală şi a bunului simţ aceste contracte", a adăugat ministrul.

El a afirmat că dacă aceste contarcte nu vor putea fi anulate are un plan de rezervă.Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, este în criză de apă şi spune stop livrărilor pentru băieţii deştepti din energie

"Avem şi un plan doi pe care vi-l vom comunica. După 23 februarie, în funcţie de rezultatul analizei pe contracte, vom putea veni şi cu alte elemente şi alţi paşi pe care noi îi vom face", a mai spus Bode.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a impus Guvernului un termen scurt în care să finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica, respectiv până la 15 februarie 2012, şi să anuleze, în limitele legii, înţelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi încheiate.

Termenul de 15 februarie a fost stabilit prin scrisoarea de intenţie convenită în urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie.

"Va fi încheiată renegocierea contractelor bilaterale, astfel cum este permis de condiţiile de piaţă, până la 15 februarie. Dacă încheierea nu este posibilă, contractele vor fi anulate acolo unde este posibil legal", se arată în document.Băsescu: Ca şef de stat, nu am reuşit să pun capăt poveştii "băieţilor deştepţi" din energie

Astfel de contracte directe au fost încheiate de Hidroelectrica începând din anii 2000, iar jumătate dintre acorduri au fost preluingite până în 2018.

În toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat în faţa FMI ca, până la 31 decembrie 2011, să trimită firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzacţia nu a fost încheiată prin intermediul bursei de energie OPCOM.

În luna decembrie, reprezentanţii Hidroelectrica susţineau că au transmis notificări privind intenţia de reziliere a contractelor aflate în derulare şi care nu au fost tranzacţionate pe OPCOM, arătând că înţelegerile vor fi reziliate "la primul termen posibil".

Printre companiile care au contracte directe de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica se numără producătorul de aluminiuAlroSlatina, cel mai are consumator de energie din ţară, EnergyHolding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).Ruşii de la Alro şi Hidroelectrica discută cu cuţitele pe masă creşterea preţului energiei

În ultimele zile ale anului trecut, surse din companie au declarat agenţieiMEDIAFAXcă Hidroelectrica a reziliat doar trei contracte directe de vânzare a energiei, cu SNLO, Salrom şi CLMB Patinoar Braşov. De asemenea, compania Luxten Lightning a renunţat la acord.

SNLO, Salrom şi CLMB Patinoar Braşov cumpărau cantităţi mici de energie, la preţuri printre cele mai ridicate practicate de Hidroelctrica la contractele bilaterale. Chiar şi aşa, preţurile sunt de aproape două ori mai mici comparativ cu tarifele obţinute pe bursa OPCOM.

În conferinţa de presă susţinută la finalul misiunii de evaluare, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că acele contracte bilaterale pentru energie negociate direct şi de care beneficiază doar anumite grupuri pe cheltuiala populaţiei ar trebui încetate imediat, din moment ce astfel de înţelegeri provoacă numai la Hidroelectrica pierderi de 175-275 milioane euro în fiecare an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO