• Leu / EUR4.6639
  • Leu / GBP5.2762
  • Leu / USD4.1179
Companii

Noul proprietar al ArcelorMittal: GFG Alliance va face investiţii de completare a dezvoltării combinatului

Secțiune susținută de Medlife Logo
Noul proprietar al ArcelorMittal: GFG Alliance va face investiţii de completare a dezvoltării combinatului

Autor: Alina Botezatu

9 nov 2018 67

Industriaşul britanic Sanjeev Gupta, noul proprietar al ArcelorMittal Galaţi, a susţinut, vineri, că GFG Alliance va face investiţii semnificative în România, care vin să completeze planurile de dezvoltare ale combinatului siderurgic.

Declaraţiile de vineri urmează întâlnirii pe care Sanjeev Gupta a avut-o în aceeaşi zi cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, în Bucureşti, în timpul căreia au discutat despre oportunităţile de investiţie din partea GFG în domenii precum energie, infrastructură şi servicii financiare. De asemenea, la întâlnire a participat Viorel Ştefan, viceprim-ministrul.

Sanjeev a descris întâlnirea cu premierul României ca „deosebit de încurajatoare” şi a menţionat că este determinat să construiască o prezenţă puternică a grupului în România, pe care o consideră o ţară cu „un mare potenţial de creştere”.

Dăncilă a discutat cu Sanjeev Gupta detalii referitoare la noul program, destinat să susţină parteneriatul public-privat, şi şi-a exprimat interesul de a fi implicată în aceste planuri. În plus, Gupta şi-a luat angajamentul de a investi în abilităţile legate de industrie a tinerei generaţii.

Întâlnirea cu Viorica Dăncilă urmează întâlnirii pe care antreprenorul britanic a avut-o joi, la Galaţi, cu reprezentanţii sindicatelor şi ai echipei de management ai ArcelorMittal. „Întâlnirile pe care le-am avut cu Prim-Ministrul şi cu sindicatele au fost productive şi s-au realizat într-o notă pozitivă, iar acum vedem oportunităţi şi mai mari de a dezvolta combinatul şi de a contribui în mod semnificativ la dezvoltarea oraşului şi a regiunii”, a adăugat Sanjeev Gupta.

 

Liberty House, parte a alianţei mondiale GFG, care aparţine omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunţat, la 12 octombrie, că va prelua ArcelorMittal Galaţi, alături de alte trei unităţi din Europa. Oficialii grupului britanic Liberty House au anunţat, la 26 octombrie, că au în plan să majoreze capacitatea de producţie anuală a combinatului siderurgic ArcelorMittal de la Galaţi cu 1 milion de tone, până în anul 2021-2022, care ar ajunge astfel la 3 milioane de tone de oţel, anual.

Tranzacţia se va finaliza la începtul anului viitor, iar Liberty a anunţat că va investi peste 300 de milioane de euro, pentru a majora capacitatea de producţie a combinatului cu peste 50%, până la aproximativ trei milioane de tone anual.

Reprezentantul grupului britanic a mai spus că investiţia de la Galaţi, cel mai probabil, va include repornirea unuia dintre furnale. Totodată, acesta va explora şi posibilitatea de a reporni cel de al treilea furnal sau de a instala un cuptor cu arc electric ce ar folosi ca materie primă fier vechi, proces tehnologic care este în linie cu strategia Greensteel a companiei pentru o dezvoltare sustenabilă.

Investiţia de la Galaţi reprezintă o reîntoarcere la rădăcini, a companiei Liberty, care, în 1992, când Sanjeev Gupta şi-a început cariera derulând afaceri comerciale cu materii prime, inclusiv cu minereu de fier, atât cu Galaţi, dar şi cu alţi clienţi din România. „Sunt foarte entuziasmat să revin aici şi am speranţe mari pentru viitor”, a mai spus Sanjeev Gupta.

Grupul Liberty face parte din Alianţa GFG, un grup global de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică si servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris şi New York şi o prezentă în aproximativ 30 de ţări la nivel mondial. Alianţa, care are un efectiv de angajaţi de aproximativ 14.000 de persoane şi o cifră de afaceri ce depăşeşte 15 miliarde de dolari, include: întreprinderi industriale şi metalurgice integrate sub marca Liberty; un grup de resurse, energetic, transport şi infrastructură sub marca Simec; Wyelands; o filială bancară şi financiară, precum şi o filială imobiliară, Jahama Estates.

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

Newsletter Ziarul Financiar

Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6639
Diferență: 0,0086
Ieri: 4.6635
Azi: 4.1179
Diferență: -0,2519
Ieri: 4.1283
Azi: 5.2762
Diferență: -0,1722
Ieri: 5.2853
Azi: 4.0856
Diferență: -0,3682
Ieri: 4.1007