Companii

Noul proprietar al magazinelor Fidelio cere insolventa

10.02.2010, 23:10 109

Omul de afaceri sucevean Costel Chelaru, proprietaruldistribuitorului regional de produse de bunuri de larg consumAdicost, a cerut intrarea in insolventa a retelei de supermarketuriFidelio preluate anul trecut cu datorii de 5 mil. euro si o cifrade afaceri de 25 mil. euro in 2008.

"Am depus cerere de insolventa voluntara a Fidelio intrucat numai putem sustine platile istorice ale acestei firme. Am reusit saachitam mai mult de jumatate din datoriile asumate odata cupreluarea retelei, insa partea neplacuta a fost ca a trebuit sastingem datorii care nu aveau legatura cu acest business", adeclarat Chelaru.

Fara profit

Reteaua Fidelio avea 14 supermarketuri operationale in zonaMoldovei in decembrie anul trecut, cand Consiliul Concurentei aautorizat tranzactia de vanzare a operatorului magazinelor. Acestaa fost detinut anterior de firma Danilux din Botosani controlata deomul de afaceri Daniel Mihaila.

Chelaru a mai spus ca achizitia retelei a fost o strategie buna,dar ca s-a ajuns la insolventa din cauza inrautatirii mediuluieconomic din ultimele luni si din cauza reticentei furnizorilor dea colabora cu un retailer care a avut in trecut probleme la platafacturilor.

"Nu am reusit sa acumulam profit pentru ca mai toti furnizoriierau mult prea circumspecti dat fiind istoricul derularii afaceriicu aceasta retea, insa nici nu am inregistrat pierderi. Faptul canu am beneficiat de creditare pe masura datoriilor a facut salucram in cea mai mare perioada de timp la limita de avarie, astfelincat performantele nu puteau sa fie foarte bune''.

Dati afara din spatii

Majoritatea magazinelor sunt operate in spatii inchiriate, iaractionarul Fidelio a mai spus ca majoritatea contractelor deinchiriere ale retelei au fost reziliate de catre proprietari.

"Facem tot ce putem pentru a pastra locurile de munca ale celor300 de salariati", a mai spus Chelaru.

Intrarea in insolventa ar putea stopa inchiderea magazinelorFidelio, deoarece legislatia in domeniu protejeaza companiainsolventa de creditori.

Businessul de distributie al lui Chelaru, compania Adicost dinSuceava, a avut in 2008 o cifra de afaceri de 19 mil. euro si unprofit de 50.000 de euro, potrivit datelor de la RegistrulComertului.

Omul de afaceri sucevean mai detine doua companii active indomeniul serviciilor de cercetare a pietei si participatiimajoritare la firme din sectorul imobiliar si al productieiproduselor de panificatie, potrivit datelor de la ConsiliulConcurentei.

Contractia consumului si inghetarea creditarii au adus problememari de lichiditati in comertul local, cele mai afectate fiindcompaniile cu actionariat romanesc pentru ca nu au sustinereafinanciara a unui grup mare, ca in cazul lanturilor internationalede magazine active in Romania.

Supraindatorarea businessurilor pentru a tine pasul cuexpansiunea marilor retele internationale de magazine a dus laintrarea in insolventa a celor mai mari trei retaileri alimentariromani, Pic, Trident si Spar, in 2009.

Pic a iesit de pe piata odata cu inchiderea ultimuluihipermarket operational al retelei, in ianuarie 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO