Companii

Nu au venit banii pe schemele 1 şi 2 Covid. Schema 3 de investiţii zace nelansată! Acum vorbim despre altceva?! Poveşti! Firmele mor!

Nu au venit banii pe schemele 1 şi 2 Covid. Schema 3 de...

Autor: Răzvan Botea

10.11.2020, 17:51 1072

Ştefan Fusea, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Brăila, spune că firmele nu au încasat încă banii din schemele 1 şi 2 de ajutor de stat pentru companile aflate în dificultate din cauza crizei Covid-19. Guvernul a venit cu un pachet de trei măsuri pentru sprijinirea companiilor în valoare totală de 1 mld. de euro. Finanţarea vine din bani europeni.

„Problema este că au fost lansate aceste trei scheme de ajutor pentru antreprenori, pe care noi, mediul de business, le-am aplaudat şi le-am susţinut, dar ele nu există. Sunt firme calificate care aşteaptă aceşti bani şi s-ar putea ca până să vină banii firmele să nu mai existe”, a spus Ştefan Fusea.

Schema de ajutor de stat în valoare totală de 1 mld. de euro este împărţită în trei lini de finanţare: microgranturi de 2.000 de euro pentru microîntreprinderi, granturi pentru capital de lucru de până la 150.000 de euro şi granturi pentru investiţii.

„Am citit că azi se lansează un nou program de ajutor de până la 20% din pierderea din cifra de afaceri pentru HoReCa. Suntem sătui, să nu mai lanseze niciun program, să ne dea banii pe programele pe care le-au lansat”, a mai spus Ştefan Fusea.

Premierul Ludovic Orban a anunţat duminică seară o nouă măsură de ajutor de stat prin care companiilor din domeniul HoReCa să li se compenseze până la 20% din pierderea din cifra de afaceri din cauza crizei, prin comparaţie cu afacerile din 2019.

Prima linie de finanţare presupunea microgranturi de 2.000 de euro pentru microîntreprinderi. Guvernul s-a aşteptat la 50.000 de aplicaţii, însă au fost mai puţin de jumătate. La a doua linie de finanţare, cu un buget de 350 mil. euro, interesul a fost uriaş: în primele 6 minute banii au fost epuizaţi. Guvernul a mai promis suplimentarea cu 500 mil. euro pentru această schemă de sprijin.

„La schema 1 au rămas bani disponibili. Din cei 50.000 de aplicanţi pe care îi aştepta guvernul au aplicat puţin peste 20.000. S-a pus acea condiţie cu cifra de afaceri de minim 5.000 de euro pe anul 2019 şi au rămas bani. S-a deschis a doua schemă de ajutor de capital de lucru care a fost epuizată în primele 6 minute. Ni s-a promis de la guvern că se va suplimenta cu 500 mil. euro. Nu i-am văzut, cum nu am văzut nici primii 350”, a mai spus Ştefan Fusea.

În ceea ce priveşte a treia linie de finanţare, cu granturi pentru investiţi, Ştefan Fusea este de părere că cel mai devreme schema va fi lansată efectiv în martie 2021. Procesul de aplicare şi finanţare efectivă ar putea să se ducă până spre finalul anului viitor.

„Măsură 3, cea pe capital de investiţiii - ni se promite de 3 luni că se lansează. Eu garantez că nu va fi operaţională până în martie anul viitor. Dacă se lansează, va avea un termen de depunere, un termen de analiză, un termen de răspuns, un termen de cheltuire a banilor, deci tot anul viitor”, a mai spus Ştefan Fusea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO