Companii

„Nu s-ar fi ajuns în această situaţie cu un CEO privat şi un CA ales în funcţie de competenţe“

„Nu s-ar fi ajuns în această situaţie cu un CEO privat şi un CA ales în funcţie de competenţe“

Autor: Adelina Mihai

20.06.2012, 00:03 1348

Un jurist practician în domeniul insolvenţei (Remus Vulpescu), un inginer în teleco­mu­nicaţii (Iulian Butnaru), un medic legist (Andrei Todea), un inginer în calculatoare (Ionica Raicu) şi un fost analist la o firmă de brokeraj (Oana Truţă) sunt cei cinci membri ai consiliului de administraţie al Hidro­elec­trica care au semnat intrarea în insolvenţă a companiei. Niciunul nu este specialist în energie. De ce nu are loc în CA-ul companiilor de stat măcar un pro­fesor universitar de profil şi cum ajung aceşti oameni să fie numiţi în boardul unei companii care "ţine" un sfert din sistemul energetic din România?

CV-urile lor, postate pe site-ul Hidroelectrica, nu fac decât să confirme modul în care au dobândit aceste funcţii, niciunul dintre aceştia neavând studii sau experienţă profesională care să le ateste expertiza în domeniul energetic. Numirile politice în funcţia de membru în consiliile de administraţie ale com­paniilor de stat nu au făcut decât să agraveze situaţia economică a unor companii cu importanţă strategică, iar lipsa lor de experienţă în domeniu au condus la insolvenţa companiei. Ce îi califică pe membrii consiliului de administraţie ai Hidroelectrica şi cum au ajuns aceştia în funcţii?

"Nu cred că există director în minister care să nu aibă funcţii în consiliile de administraţie ale com­pa­niilor de stat. Nu ştiu cum se aleg companiile la care sunt aceştia numiţi, toţi funcţionarii publici cu funcţii de conducere din minister sunt numiţi în CA-uri", a răspuns Andrei Todea, me­dicul legist care este membru în consiliul de administraţie al Hidroelectrica.

Hidroelectrica nu ar fi ajuns în insolvenţă dacă statul se ţinea de cuvânt şi ar fi respectat deadline-urile stabilite iniţial pentru proiectul de introducere a managementului privat la companiile de stat, spun consultanţii. Hidro­elec­trica a fost prima companie care ar fi trebuit să aibă management privat până în luna februarie a acestui an, ca o măsură din cadrul celui mai ambiţios proiect asumat de guvernul Boc şi continuat de Executivul condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

"În şase luni, un CEO din privat, susţinut de un consiliu de ad­minis­traţie ai căror membri au fost aleşi în funcţie de competenţe, fără niciun fel de influenţă politică, ar fi reuşit să tra­seze o strategie pentru Hidro­electrica, iar compania nu ar fi ajuns într-o astfel de situaţie. O reor­ganizare a unei com­panii de talia Hidro­electrica s-ar putea realiza într-o perioadă de 3 - 5 ani, cu o strategie bine pusă la punct. Atâta timp cât vor exista jocuri politice, un mana­ger privat şi un nou consiliu de ad­minis­traţie nu vor putea face mari schim­bări", este de părere Werner Stein (foto), pre­şe­dinte şi fondator al Stein & Partners, firmă de executive search care face recru­tări de executivi pe plan local de peste 15 ani.

Firma care a câştigat licitaţia pentru recru­tarea de CEO pentru Hidro­electrica este filiala din Ungaria a Egon Zehnder, unul dintre cei mai mari cinci jucători la nivel mondial de pe piaţa de exe­cutive search. Potrivit unor infor­maţii provenite de la surse apropiate proiectului, această companie a semnat un contract cu Ministerul Economiei în valoare de 200.000 de euro pentru recrutarea de CEO la Hidroelectrica, oferind ca garanţie în licitaţie suma de 20.000 de euro. Nu se ştie însă dacă headhunterii au început căutarea de CEO pentru companie, având în vedere că o altă ordonanţă prevedea ca înainte de numirea unui nou CEO trebuie ales un nou consiliu de administraţie.

Repre­zen­tanţii Egon Zehnder nu au răspuns solici­tării ZF până la închi­de­rea ediţiei. De asemenea, firma de re­cru­tare Adecco a câştigat licitaţia pentru recru­tarea de membri în CA la Hi­dro­elec­trica, însă procesul nu a fost încă fina­lizat.

"În patru luni nu se pot face minuni. Lipsa influenţei politice, un CEO privat şi un consiliu de administraţie format din oameni competenţi ar fi putut duce în această perioadă la identificarea problemelor şi la găsirea unor posibile soluţii pentru dificultăţile cu care se confruntă compania. Acest proces trebuia început cu mai mult timp înainte, ca să nu se ajungă în această situaţie. În continuare eu nu cred că această insolvenţă este reală, pentru că Hidroelectrica este o companie profitabilă", a spus Mihaela Damian, country manager al firmei de executive search SpenglerFox.

La începutul acestei luni, Ministerul Economiei a decis să-i scoată din proiectul "CEO la stat" pe consultanţii din consorţiul format din firma de executive search Pedersen& Partners, avocaţii de la Nestor (NNDKP) şi consultanţii în management strategic de la Roland Berger. Ei au au fost desemnaţi în septembrie anul trecut să ajute Ministerul Economiei la gestionarea proiectului de introducere a managementului privat la companiile de stat şi au semnat un contract care ar fi trebuit să aibă o valoare maximă de 600.000 de euro. Reprezentanţii ministerului şi cei ai FMI nu au oferit nicio explicaţie cu privire la această decizie.

"Hidroelectrica nu se poate reorganiza decât dacă este condusă ca o companie privată, după principiile aplicabile în business, fără niciun fel de jocuri politice. Dacă va ajunge în faliment, vinovaţi vor fi toţi acei politicieni care au decis schimbările dese de CEO şi toţi acei membri ai consiliilor de administraţie numiţi politic, care nu au ştiut să sprijine interesele de business ale companiei", a mai spus Stein.

De la începutul demarării acestui proiect şi până în prezent, la conducerea Ministerului Economiei s-au perindat trei miniştri - Ion Ariton, Lucian Bode şi Daniel Chiţoiu -, fiecare desemnându-şi câte unu sau doi consilieri responsabili de acest proiect, care însă au plecat de fiecare dată când s-a schimbat Guvernul. Proiectul de introducere a managementului privat la companiile de stat a fost unul dintre cele mai ambiţioase proiecte asumate de guvernul Boc în faţa FMI, care a promis ca, într-o fază iniţială, patru companii de stat - Hidroelectrica, Olchim, Romarm şi Electrica Furnizare - să aibă un nou CEO, recrutat din privat cu ajutorul firmelor de executive search până în februarie 2012. Termenul s-a amânat până în luna iunie.

Cine sunt cei cinci membri din CA care au decis insolvenţa Hidroelectrica

  • Remus Vulpescu, jurist, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.

Este preşedintele CA al Hidroelectrica şi actualul şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), instituţia din cadrul Ministerului Economiei care gestionează companiile de stat din sectorul energetic. În perioada 2009 - 2011 a lucrat ca practician în domeniul insolvenţei. Vulpescu a venit în CA Hidroelectrica odată cu schimbarea guvernului Ungureanu şi venirea lui Ponta. El a fost la şedinţă vineri şi a votat intrarea în insolvenţă.

  • Iulian Butnaru, 48 de ani, inginer în telecomunicaţii, Academia de Tehnică Militară (1988).

El este licenţiat şi în ştiinţe juridice, absolvent al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. A lucrat anterior în Autoritatea Naţională a Vămilor, a fost director în Ministerul Finanţelor şi în Camera Consultanţilor Fiscali a României, iar din mai este consilier în Ministerul Economiei. Butnaru a fost adus de noul ministru al economiei Daniel Chiţoiu. Butnaru este născut în Vrancea şi a lucrat în Autoritatea Vămilor, unde a fost şef Nini Săpunaru, care este tot din Vrancea şi este unul din liderii PNL. Butnaru a fost la şedinţă vineri şi a votat intrarea în insolvenţă.

  • Andrei Todea, 47 de ani, medic (a fost până în 2005 medic legist).

Din 2005 până în 2009 a fost prefect al judeţului Sălaj, apoi a lucrat pentru perioade scurte ca inspector guvernamental şi a fost director general al Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj, iar din martie este secretar general în Ministerul Economiei. A mai fost membru în CA la Romarm până în urmă cu 3-4 luni şi s-a ocupat de proiectul "CEO la stat" cât timp a fost consilierul fostului ministru al economiei Ion Ariton. El nu a fost la şedinţă vineri şi a votat prin procură intrarea în insolvenţă.

  • Ionica Raicu, 50 de ani, inginer absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare.

Din 1992 lucrează în sectorul public, trecând pe rând pe la Administraţia Domeniului Public, Administraţia Străzilor, unde a coordonat diviziile IT, apoi în Primăria Municipiului Bucureşti, unde a fost director al direcţiei de operaţiuni în perioada 2007- 2009, iar din februarie 2009 este director în Ministerul Economiei. A fost şi membru în CA la Romgaz, iar în prezent mai este membru în CA la Transgaz. Raicu a fost promovată la Hidroelectrica de fostul ministru PDL al economiei Adriean Videanu. Ea nu a fost la şedinţă vineri şi a votat prin procură intrarea în insolvenţă.

  • Oana Truţă lucrează din 2010 la Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Ea a fost anterior analist la firma de brokeraj Interdealer Capital din Cluj. Mai este membru în CA la Transgaz. Ea a fost la şedinţă vineri şi a votat intrarea în insolvenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO