Companii

„Nu ştim dacă România va produce vreodată un vin de 5.000 de euro“

„Nu ştim dacă România va produce vreodată un vin de 5.000 de euro“

Matei Garici de la www.unvinpezi.ro şi Cristian Preotu discutând despre vinuri la zf Live. Foto Andreea Alexandru

Autor: Mădălina Dediu Panaete

29.10.2012, 00:03 1036

Cel mai scump vin produs în România costă 60 de euro pe sticlă în prezent, în condiţiile în care ofertele magazinelor de profil au la vânzare produse de mii de euro din import însă, spune Cristian Preotu, fondatorul Le Manoir, companie care activează în domeniul vinurilor şi gastronomiei premium, în ediţia de vineri a ZF LIVE. "Nu ştiu dacă România va avea vreodată un vin de 5.000 de euro (…)", a spus Preotu. El crede că vinurile româneşti au un potenţial de dezvoltare foarte bun în următorii ani. Cumpărătorii de vinuri scumpe sunt în general oameni care consideră că aceste achiziţii reprezintă de fapt investiţii, iar în opinia lui Preotu, valoarea unui vin bun poate creşte într-un an şi cu 50%.

Le Manoir, compania pe care Preotu o conduce, operează şase magazine din lanţul de delicaterii Comtesse du Barry şi o măcelărie de lux La Boucherie Française. El esti­mează un plus de 20% al vânzărilor companiei în acest an.

"Creşterea (afacerilor - n. red.) este naturală. Lumea gastronomiei şi a vinului este puţin mai complexă şi poate pentru neavizaţi pare complicată. Pentru cei care au degustat astfel de produse este foarte normal şi plăcut să le găsească şi în România şi acesta a fost motivul pentru care am deschis această afacere", a mai spus proprietarul Le Manoir.

Cel mai ieftin vin din magazinele Le Manoir, în care se găsesc peste 2.000 de sortimente de vin, este în jur de 25 de lei, un Bordeaux, iar cel mai scump în jur de 5.000 de euro.

"Dacă în 2004 cererea era foarte mică şi Le Manoir avea mai mulţi clienţi străini, acum peste 70-80% din clienţi sunt români care cunosc foarte bine acest tip de produse", a menţionat Preotu. El observă că românii sunt din ce în ce mai sofisticaţi în ceea ce priveşte gustul, au încercat diverse lucruri şi au început să cunoască foarte bine anumite mâncăruri şi vinuri.

www.unvinpezi.ro

ZF Live de luni până vineri de la 10:00 la 11:00 pe www.zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO