Companii

Nu sunt bani pentru a aplica strategia pentru IMM-uri, spune şeful Fondului de Contragarantare

Nu sunt bani pentru a aplica strategia pentru IMM-uri, spune şeful Fondului de Contragarantare

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

26.05.2011, 23:49 335

Măsurile din strategia pentru IMM-uri pentru 2009-2013, aflatăîn discuţie de aproape doi ani, nu vor putea fi aplicate pentru cănu mai este timp pentru a fi bu­ge­tate, a declarat Ioan Hidegcuti,pre­şe­dintele Fondului Român pentru Con­tra­garantare, laseminarul MEDIAFAX Talks about SMEs.

"Este foarte târziu pentru această strategie, ea se referă laperioada 2009-2013, iar doi ani şi jumătate au trecut deja şi nicinu a fost aprobată. Ar trebui să o luăm de la capăt cu totul pentrucă oricum nu mai este timp pentru a fi bugetate aceste măsuri.Măsurile, deşi bune, nu pot fi susţinute cu bani", a spusHidegcuti.
Strategia este în discuţie de aproape doi ani şi are în vederesprijinirea IMM-urilor, iar printre obiective se numără creştereanumărului de IMM-uri cu 10%, a numărului de salariaţi din sistem cu10%, avansul investiţiilor cu 15%, a exportului cu 10%. Deasemenea, productivitatea va creşte cu 5%, iar creştereacontribuţiei la valoarea adăugată cu 5%.
"Dacă nu vom îndeplini obiectivele, voi fi prima care voi ieşi şivoi spune că strategia nu este bună. Dar vor fi îndeplinite pentrucă toate instituţiile sunt la turaţie maximă în vederea atingeriiobiectivelor", a declarat Andreea Paul Vass, consilierulpri­mu­lui-ministru Emil Boc.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a lansat peanul trecut strategia guvernamentală pentru dezvol­ta­reasectorului IMM în 2009-2013, elaborată de consorţiul KPMG şi FinasConsulting. Pro­iectul a fost contestat de reprezentanţii me­diuluide afaceri, care au cerut refacerea acestuia.
Revine cererea pentru credite
Cererea pentru credite ar putea reveni în perioada următoare, avândîn vedere evoluţiile din ultimele luni, printre care re­du­cereainsolvenţelor şi a împrumuturilor ne­performante, a declaratDaniela Nicu­lescu, director al direcţiei IMM a Alpha Bank.
"Avem un optimism conservator în ceea ce priveşte evoluţia înurmătoarea perioadă de timp, în 2011. Asistăm la o decelerare avitezei de deteriorare a percepţiei de risc de credit faţă desectorul IMM, ceea ce este un element încurajator, avem o scădere anumărului de insolvenţe, iar pentru IMM-uri o scădere a ratei decredite neper­for­mante. Sunt perspective conservatoare, daroptimiste a revenirii cererii de credite în perioada următoare", aspus Niculescu.
În opinia sa, printre dificultăţile care în­greunea­ză accesulfirmelor la finanţare se nu­mără angajamentul redus alproprie­tarilor, în condiţiile în care doar 23% din firme şi-aumajorat capitalul social prin aport propriu al asociaţilor, iar înmajo­ritatea cazurilor aceştia optează pentru împrumut asociat.
Iau bani pentru investiţii
Pe de altă parte, numărul firmelor mici şi mijlocii care nu potrambursa creditele a scăzut în acest an şi se remarcă o creştere aîmprumuturilor IMM-urilor pentru in­ves­tiţii în detrimentul celorpentru "subzis­tenţă", potrivit lui Aurel Şaramet, preşe­dinteleFondului Naţional de Garantare a Cre­di­telor pentru IMM-uri.
"În primele cinci luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut rata de credite neperformante garantate de Fond s-a redus cu38%, ceea ce este foarte mult. Astfel că estimez că dacă anultrecut rata de default a fost de 7-7,2%, în acest an va fi de4,6-4,8%. Acest lucru arată o încredere a IMM-urilor şi oconştientizare a faptului că este nevoie să-şi schimbe strategia",a spus Şaramet.
Un alt semn de revenire a sectorului IMM-urilor este, potrivitreprezentantului Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentruIMM-uri (FNGCIMM), creşterea numărului creditelor pe termen lung,pentru investiţii. "Anul trecut doar 19% din credite erau pe termenlung, pentru finanţarea investiţiilor. În acest an aceste creditereprezintă 29% din total. Este un semnal pozitiv", a mai spusŞaramet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO