Companii

Nuclearelectrica vinde mai multa energie chiar daca piata scade

Nuclearelectrica vinde mai multa energie chiar daca piata scade
08.11.2009, 23:12 26

Nuclearelectrica, unul dintre cei mai mari si mai ieftiniproducatori locali de energie, operatorul celor doua reactoare dela Cernavoda, a reusit in primele noua luni ale anului sa-sicreasca productia de energie si implicit cifra de afaceri intr-uncontext de piata in care consumul de energie s-a redus cu circa 10%in intervalul de timp analizat.
De altfel, Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt singuriiproducatori de energie electrica care au inregistrat in primelenoua luni ale anului afaceri in crestere, ceilalti producatori caresi-au anuntat rezultatele confruntandu-se cu o diminuare aincasarilor.
In primele trei trimestre, Nuclearelectrica a avut o cifra deafaceri de 1,12 mld. lei (circa 267 mil. euro), in crestere cu 6,2%comparativ cu perioada similara a anului trecut, profitul net alajungand in perioada analizata la 138,1 mil. lei (32,6 mil. euro),cu 15% mai mare fata de primele noua luni din 2008.
"Cresterea cifrei de afaceri si a profitului net in primele noualuni ale anului 2009 se datoreaza cresterii cantitatii de energieprodusa si livrata de centrala nucleara de la Cernavoda", spunoficialii Nuclearelectrica.
Potrivit unor date recente ale Nuclearelectrica, compania a produsin primele noua luni ale anului o cantitate de energie cu 3% maimare comparativ cu perioada similara a anului trecut ca urmare aunei opriri planificate mai scurte anul aceasta a unuia din celedoua reactoare fata de 2008. Oficialii companiei au precizat ca nuse asteapta la modificari majore in ceea ce priveste piata, dar caeste posibila o usoara crestere a consumului de energie spresfarsitul anului. Centrala de la Cernavoda functioneaza prinintermediul a doua reactoare nucleare cu o capacitate instalata decirca 700 MW fiecare, asigurand in total circa 18% din consumul deenergie anual al Romaniei.
Statul, prin Nuclearelectrica, este in prezent implicat inconstructia a inca doua reactoare pe platforma de la Cernavoda inparteneriat cu mai multi investitori straini.
Anul acesta a fost inregistrata compania de proiect care va realizareactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, companie care se numesteEnergoNuclear. Structura actionariatului EnergoNuclear esteurmatoarea: Nuclearelectrica detine 51%, CEZ (Cehia), Enel(Italia), RWE Power (Germania), GDF SUEZ (grup franco-belgian)detin fiecare cate 9,15%, in timp ce Iberdrola (Spania) siArcelorMittal Romania detin fiecare cate 6,2%. Potrivit estimarilorinitiale, cele doua reactoare noi ar urma sa intre in functiune in2015-2016, valoarea totala a investitiei fiind evaluata la circa 4miliarde de euro.
Unul dintre semnele de intrebare in ceea ce priveste acest proiecteste daca statul va avea fondurile suficiente, adica circa 2 mld.euro, pentru a-si sustine participatia de 51% din acest proiect, incaz contrar fiind obligat sa-si diminueze participatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO