Companii

Numai 17% din IMM-uri investesc în primul an de activitate

Numai 17% din IMM-uri investesc în primul an de activitate

Autor: Andrei Cîrchelan

15.01.2015, 00:06 92
România are prea puţine IMM-uri, care investesc prea puţini bani şi angajează prea puţini oameni, relevă strategia pentru competitivitate pentru 2014-2020 elaborată de Ministerul Economiei, potrivit căreia doar 17% din IMM-uri investesc în primul an de activitate.
 
„Cele mai multe IMM-uri au afaceri anuale sub 1 milion de lei. La o asemenea dimensiune nu poţi investi prea mult şi nici nu poţi avea un impact prea mare asupra economiei“, explică Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
 
„Structura economică a României rezervă IMM-urilor, cel puţin celor cu capital autohton, un rol marginal. Acestea sunt active preponderent în zone de competenţă redusă, cum ar fi comerţul sau industria hotelieră, în timp ce IMM-urile active în zone de competenţă înaltă, cum ar fi IT-ul, sunt minoritare“, mai arată Pârvan.
 
În economia locală, întreprinderile mici şi mijlocii (470.000) reprezintă peste 95% din numărul total de companii din România. Însă, potrivit datelor Inspecţiei Muncii, ele angajează doar jumătate din forţa de muncă din România şi contribuie cu doar o treime la cifra de afaceri cumulată de companii la nivel naţional.
 
Cu 24 de companii mici şi mijlocii la mia de locuitori, România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană, unde media este de 41 de IMM-uri la mia de locuitori. Mai mult, 59% din IMM-urile nou-înfiinţate nu au niciun salariat.
 
Antreprenorii locali preferă să înceapă afaceri cu propriile resurse şi atunci sunt mult mai atenţi la concurenţă decât la sursele de fianţare, potrivit studiului citat. Potrivit datelor din strategia de competitivitate, 77% din IMM-urile nou-înfiinţate văd concurenţa ca principala dificultate cu care se confruntă şi doar 40% o problemă majoră în accesul la creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO