Companii

O asociere condusă de Strabag va construi centrul de cercetări ştiinţifice de la Măgurele

Autor: Ioan Dornescu

18.04.2013, 00:05 1174

Institutul Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ a desemnat miercuri asocierea Strabag (Austria) - ED Zublin (Germania) drept câştigător al licitaţiei pentru construcţia centrului de cercetări ştiinţifice de la Măgurele ELI-NP, cu o ofertă de 286,3 milioane lei, fără TVA.

Centrul de Cercetări Ştiinţifice Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), care va fi construit pe Platforma de Fizică de la Bucureşti-Măgurele, este un centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare. Acesta este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme. Celelalte două centre - ELI-Beamlines şi ELI-ALPS - vor fi construite la Praga (Cehia) şi Szeged (Ungaria).

„Comisia şi-a încheiat lucrările şi a făcut comunicările. Există o perioadă legală de contestaţii, care se încheie la 29 aprilie, iar după soluţionarea eventualelor contestaţii, contractul va fi semnat“, a declarat Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“.

Valoarea ofertei câştigătoare este de 286,3 milioane lei, fără TVA, a precizat Zamfir.

La licitaţie au mai participat alte trei asocieri, de proiect fiind interesaţi atât constructori locali, precum Comnord (Sorin Creţeanu) sau Bog’Art (Raul Doicescu), cât şi străini (Astaldi, Hochtief sau Bouygues).

Potrivit anunţului de participare al autorităţii contractante, lansat în vara anului trecut, proiectul prevede execuţia unui ansamblu de clădiri cu suprafaţă totală construită desfăşurată de aproximativ 31.500 mp, care include unităţi cu caracteristici tehnice speciale (radioprotecţie, protecţie la impulsuri electromagnetice sau vibraţii), destinate instalării echipamentelor de cerce­tare aferente proiectului ELI-NP.

Echipamentele principale de cercetare care vor fi instalate sunt două lasere de mare putere (10PW) şi un accelerator de electroni ca gene­rator de fascicul gamma de mare inten­si­tate. 

Achiziţia respectivelor echipamente va face obiectul unor alte proceduri de atribuire.

Contractul a fost estimat iniţial la 270,1 milioane lei şi va avea o durată de 22 de luni de la data atribuirii.

Finanţarea construcţiei acestor primi trei piloni ELI în România, Cehia şi Ungaria va fi făcută prin intermediul autorităţilor celor trei state, cu contribuţie europeană din fondurile structurale (în România, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice - POS-CCE).

Costurile ELI-NP sunt de 356,231 milioane de euro, inclusiv TVA. Finanţarea UE va fi de 83%, iar statul român va trebui să contribuie cu restul de 17% din sumă.

În prima fază de finanţare, care se va încheia în 2015, Comisia Europeană a decis ca României să îi fie acordată suma de 180 de milioane de euro, fără TVA, din fondurile structurale, a doua etapă de finanţare urmând să se desfăşoare între 2014 şi 2016.

Construcţia centrului de cercetare ELI-NP la Măgurele ar trebui finalizată până în toamna anului 2014, pentru ca apoi să fie instalaţi cei doi laseri de mare putere şi sistemul de radiţie gamma, iar centrul de cercetare să fie operaţional din 2017.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO