Companii

O companie cu 25 de angajaţi din Prahova desenează modele de rochii şi bluze pentru magazinele H&M din întreaga lume

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Cristina Roşca

12.04.2013, 00:07 5023

O companie cu 25 de angajaţi din comuna Păuleşti, judeţul Prahova, desenează modele de rochii şi bluze H&M care ajung apoi pe umeraşele magazinelor din întreaga lume. Deşi România este o piaţă de lohn, în care fabricile produc după modelele trimise de H&M, în cazul Ottorose, companie cu afaceri de 10,3 mil. lei (2,5 mil. euro) în 2011, procesul se schimbă şi hainele pratic iau naştere la Păuleşti, în judeţul Prahova.

„O dată la două-trei luni realizăm o colecţie pentru H&M, mergem şi o prezentăm în Suedia, iar buyerii lor (echipele de achiziţii - n. red.) aleg anumite modele. Aces­tea devin comenzi pentru noi“, spune Gabriela Gher­ghina, head-designer pentru Ottorose Rom. Numele Ottorose Rom, companie controlată de un investitor cipriot, a apărut pentru prima dată în prim-plan în urmă cu câteva zile când retailerul H&M a făcut publică lista furnizorilor locali.

Modelele care ies din creionul echipei de designeri din localitatea Păuleşti  ajung apoi în maşinile de cusut ale fabricilor din România care după ce le pun pe etichetă „made in Romania“ le trimit mai departe în toate colţurile lumii.

„Noi ne-am axat pe realizarea unor produse mai speciale, de aceea primim pentru fiecare model comenzi de 20.000 până la 150.000 de bucăţi“, precizează Gabriela Gherghina.

România este prin tradiţie o piaţă de lohn, în care marii retaileri internaţionali - fie companii mass-market (H&M, Zara sau C&A), fie de lux (Gucci, Dolce&Gabbana) - realizează în fabricile locale hainele care apoi ajung în magazinele din toate colţurile lumii. Modelul de business în acest caz presupune că fabrica primeşte de la retailer modelul şi doar îl execută - croieşte după un tipar deja existent şi apoi coase.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO