Companii

O companie înregistrată în Elveţia preia Moldomin şi promite investiţii de peste 150 mil.euro

O companie înregistrată în Elveţia preia Moldomin şi promite investiţii de peste 150 mil.euro

Autor: Carol Dan

14.09.2011, 20:04 1188

Compania Mineco, înregistrată în Elveţia, va prelua producătorul de cupru Moldomin Moldova Nouă şi s-a angajat la investiţii de peste 150 milioane de euro, a anunţat RTZ & Partners Cluj-Napoca, lichidatorul judiciar al Moldomin.

"Caietul de sarcini impunea investiţii la nivelul a minim 50 milioane de euro, însă în cadrul şedinţei de negociere, investitorul a declarat că va investi 150 milioane de euro, pe lângă faptul că îşi asumă obligaţiile de mediu care, în alte condiţii, ar fi rămas în sarcina statului român", se spune în comunicat.

Lichidatorul a primit două oferte, deschise miercuri, 14 septembrie, la ora 12:00. Una dintre oferte a venit de la o societate românească, însă a fost retrasă.

Mineco este formată dintr-un grup de companii şi are trei mine în Serbia şi Bosnia. Compania va prelua şi licenţa de exploatare a Moldomin Moldova Nouă, judeţul Caraş Severin, precum şi dreptul de a valorifica bunurile imobile ale firmei indispensabile exploatării.

Moldomin, aflată faliment din 4 noiembrie 2010, are o licenţă pe 20 de ani, până în 2018, pentru exploatarea zăcământului de cupru de la Moldova Nouă.

Compania are datorii totale de 258 milioane de lei către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi autorităţile locale din Moldova Nouă, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii RTZ & Partners.

Mineco nu va plăti toate datoriile Moldomin, însă suma pe care o va achita pentru preluarea firmei miniere va fi distribuită creditorilor. Lichidatorul nu precizează suma pe care Mineco o va plăti pentru preluarea Moldomin.

"Atragerea acestui investitor va însemna salvarea zonei Moldova Nouă şi a locuitorilor acesteia, nivelul investiţiilor fiind previzionat la minim 50 milioane de euro. Funcţionarea minei la capacitatea estimată de ofertant presupune crearea a 400 de noi locuri de muncă", precizează RTZ & Partners.

Moldomin a încheiat în 2007 un contract de cooperare pentru activităţi miniere cu consorţiul format din Energo Mineral, Cuprom şi Ipronef, dar contractul a fost reziliat un an mai târziu pentru neonorarea unor obligaţii. Energo Mineral, Cuprom şi Ipronef se angajau, în 2008, să investească peste 240 milioane de euro, într-un interval cinci ani, în Moldomin şi în Cuprumin Abrud.

Mineco a încercat să preia Moldomin şi în 2006, când firma a fost scoasă la vânzare de către acţionarul majoritar, Ministerul Economiei.

RTZ i-a avut parteneri în această tranzacţie pe avocaţii de la Grigorescu & Ştefănică. "Am făcut împreună cu RTZ caietul de sarcini, am răspuns la clarificări şi am ajutat să elaboreze toate documentele procedurii de vânzare. De asemenea, o să participăm şi la negocierea contractului de vânzare-cumpărare", a declarat avocatul Daniel Ştefănică.

De partea cealaltă, avocaţii Mineco pentru negocierea contractului de vânzare-cumpărare sunt NNDKP (Nestor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO