O cooperativă agricolă din Cluj vinde lapte şi bovine vii de peste 5 milioane de euro anual. „Ne-am organizat în cooperativă că să putem sta la masă cu bogaţii."

21 nov 2017 Autor: Roana Rotaru

Cooperativa agricolă Someş Arieş, cu sediul în Apahida, judeţul Cluj, formată din circa 70 de mem­bri, livrează zilnic circa 30.000 de litri pe lapte şi trimite lunar circa 200 de bovine spre abatorizare şi 75-100 de viţei la export.

„Ne-am organizat în cooperativă că să putem sta la masă cu bogaţii. Rolul nostru este să adunăm pro­duc­ţiile în ciorchine ca să le punem mai bine în valoare. Fără asociere, jumă­tate dintre membrii cooperativei ar fi dis­părut. Când negociem materiile prime agricole pentru 10.000 de hec­ta­re obţinem oferte cu între 15% şi 50%mai ieftine decât ar putea ne­gocia un fermier individual”, a spus Dan Ţandea, preşedintele coope­rati­vei agricole Someş Arieş.

Dimensiunea medie a unei fer­me din cadrul cooperativei este de 70 de hectare cu tot cu păşune, fiecare membru având în medie 60-70 de capete de bovine, potrivit preşedin­telui cooperativei Someş Arieş.

Cooperativa agricolă din Cluj îşi valorifică producţia de lapte prin propria fabrică de lactate, Fabrica de Brânzeturi Transilvania, prin inter­me­diul fabricii Unilact, care aparţine unui membru al coope­rativei, iar o parte din producţie o vinde procesa­torilor de lactate Romfulda şi FrieslandCampina.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.11.2017

 
Cuvinte cheie:
cooperativă agricolă
, Cluj
, lapte
, bovine vii
, vanzari
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide