Companii

O fabrică din parcul Prejmer din Braşov continuă angajările: 100 de oameni în 2010

28.07.2010, 23:50 5741

"Angajarile vor continua, întrucât Eldon România se va dezvoltaca urmare a creşterii cererii de produse destinate sectoruluiindustrial, confirmată în special pe pieţele externe", susţineMihai Babeş, sales& marketing manager în cadrul EldonRomânia.
Fabrica Eldon de la Braşov a fost construită în perioada 2006- 2007în parcul industrial Prejmer, iar cifra de afaceri a companiei acrescut de zece ori în numai doi ani. Astfel, dacă în 2007afacerile Eldon în România au fost de 1,2 milioane de euro, în 2009cifra de afaceri a ajuns la 11,5 milioane de euro.
"Angajările efective au început în 2007, când am angajat 100 depersoane şi au crescut exponenţial, la 230 angajati în 2008,ajungând la 400 angajaţi în 2009. Estimăm un număr de aproximativ500 de angajaţi până la sfârşitul anului 2010", mai spune Babeş.Majoritatea angajaţilor Eldon lucrează în producţie, iar personalulcalificat activează în domeniul proiectare sau dezvoltare.
Compania Eldon, înfiinţată în 1922, este de origine suedeză şi s-adezvoltat într-un grup multinaţional cu sediul central în Madrid.În prezent, Eldon are fabrici în Marea Britanie, Spania, India şiîn România şi este deţinută de acţionari de origine diferită -suedeză, franceză sau spaniolă. CEO-ul grupului, Fredrik Wikstrôm,este suedez. Reprezentanţii Eldon România nu au oferit date legatede rezultatele financiare ale companiei în primele şase luni aleacestui an.
"Creşterea pentru 2010 va fi cel puţin proporţională cu aniitrecuţi, la jumătatea anului suntem «în grafic«", mai spuneBabeş.
Principalele motive pentru care grupul a ales extinderea în Româniaau fost forţa de muncă bine calificată, facilitatea oferită deamplasarea într-un parc industrial, dar şi intrarea României înUniunea Europeană.
"Faptul că România este membră a UE, dar şi poziţionarea excelentăpentru activităţi de export au fost motive pentru care Eldon a alesRomânia, întrucât fabrica aprovizionează prin tradiţie piaţaeuropeană", mai spune Babeş.
Principalii clienţi ai companiei activează în sectorul industrial -automatizări şi construcţii de maşini, dar şi în cel rezidenţial -construcţii civile şi industriale, putere şi distribuţie energie.Dintre companiile- client ale Eldon la nivel european suntHoneywell, Nokia, Kraft, Nestlé, Alcatel - Lucent, Pepsico sauSiemens, iar ţările în care se exportă cele mai multe produsefabricate în România sunt cele din vestul Europei.
"Deşi în prezent principalii clienţi ai companiei sunt externi,suntem convinşi că şi România va reprezenta o piaţă importantă înviitorul apropiat", mai spune Babeş. Portofoliul companiei cuprindeo gamă de aproximativ 4.000 de produse, iar preţul pentru o cutieindustrială mică poate începe de la 20 de euro, în timp ce un dulapindustrial poate ajunge la un preţ de 1.500 - 2.000 de euro, înfuncţie de mărime şi de profilul companiei care îl va folosi.Potrivit reprezentanţilor Eldon, competitorii sunt prezenţi pepiaţa locală exclusiv prin puncte de distribuţie. Parcul industrialPrejmer din Braşov, dezvoltat de autorităţile locale şi companiaspaniolă Graells&Llonch în urma unei investiţii de 350 mil.euro, este unul din primele zece parcuri industriale din ţară, careau atras în ultimii ani investiţii străine directe de ordinulmiliardelor de euro.
Potrivit reprezentanţilor companiei, Eldon este prima investiţiegreenfield în parcul industrial Prejmer. În acelaşi parc industrialîşi mai desfăşoară activitatea şi producătorul de centuri desiguranţă pentru autovehicule Autoliv, iar Roca, unul dintre ceimai mari producători mondiali de obiecte sanitare, a cumpărat unteren de 15,5 hectare tot în Prejmer, urmând să construiască ofabrică de obiecte sanitare.
La nivelul întregii ţări există 50 de parcuri industriale, createpe baza unei ordonanţe de guvern din anul 2001 care stabileşte şifacilităţile pe care statul le oferă investitorilor care vin înaceste locuri. Cele mai importante facilităţi sunt reducerile detaxe şi impozite locale sau stabilirea unei chirii anuale subnivelul pieţei.

Eldon:

  • Producător de dulapuri şi cutii industriale cu sediul centralîn Madrid
  • Are fabrici în România, Spania, Anglia şi India
  • Cifră de afaceri în România în 2009: 11,5 mil. euro
  • Peste 400 de angajaţi în fabrica de la Braşov
  • Are 13 birouri de vânzări în România, Spania, Anglia, India,Olanda, Belgia, Danemarca, Germania, Norvegia, Suedia, Portugaliaşi Rusia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO