Companii

O mână de cărbuni luminează o casă Care este viitorul energiei termo în România?

Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia. Foto Silviu Matei

Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia. Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Petrescu

16.02.2014, 18:46 775

Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, companie care reuneşte cele mai mari termocentrale din România împreună cu minele de lignit ale fostei SNLO, va participa la cea de-a treia ediţie a ZF Power Summit, evenimentul care timp de două zile (25-26 februarie) îi va avea ca invitaţi pe cei mai importanţi executivi din domeniul energetic, alături de factori de decizie şi reglementatori.

Complexul Energetic Oltenia are acum aproape 19.000 de oameni care mai departe ţin în spate circa 200.000 de alte locuri de muncă. Până acum în cuptoarele termocentralelor din bazinul Olteniei s-a ars circa un miliard de tone de cărbuni, dar ar mai fi de ars încă pe atât. Problema pentru producătorii termo este costul care-i face necompetitivi de unii singuri în faţa hidrocentralelor sau a Nuclearelectrica, dar şi a eolienelor care se bazează mai mult pe subvenţiile de la statul român decât pe preţul pur al energiei. Deşi reprezentanţii CE Oltenia au spus în mai multe rânduri că ceea ce se întâmplă în piaţa energiei din România este o anomalie, ideea de a construi mai mulţi producători care să aibă un mix de producţie, aşa cum au toate statele europene, pare mai departe ca oricând, mai ales după finalizarea proceselor de listare la Bursă. Şi CE Oltenia stă la rând pentru listare.

WikiZF: Profilul companiei Complexul Energetic Oltenia

Care sunt planurile de viitor pentru cele mai mari termocentrale din România în acest context? Este cel mai bun moment pentru a lista o companie precum CE Oltenia, care mai are încă nevoie de timp pentru a se restructura? Cum va rezista în piaţă unul dintre cei mai scumpi producători de energie fără ajutorul unui mix energetic?

Aflaţi răspunsurile la aceste întrebări în ediţia de anul acesta a ZF Power Summit, care va avea loc în zilele de 25 şi 26 februarie în Bucureşti.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO