Companii

O nouă fabrică pe hartă. Germanii de la Stada investesc 48 mil. euro într-o nouă fabrică de medicamente în Turda, judeţul Cluj

O nouă fabrică pe hartă. Germanii de la Stada...

Autor: Georgiana Mihalache

19.01.2022, 11:23 1868

Grupul Stada, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din Germania, a anunţat o investiţie de 48,3 milioane de euro într-o nouă fabrică de medicamente care va fi construită în Parcul Industrial Aries din Turda, Cluj. Proiectul este susţinut şi din ajutor de stat, iar primele medicamente urmează să iasă pe porţile fabricii la finalul anului 2024.

„Am ales Turda pentru că este o localitate situată în inima unei regiuni importante din punct de vedere strategic pentru Grupul STADA. Este aproape de depozitul nostru din Timişoara, finalizat tot în acest an, aproape de unităţile de producţie STADA din Serbia, precum şi de laboratorul nostru de testare ce deserveşte grupul Stada la nivel global. Amplasarea geografică a fabricii oferă în egală măsură legături rapide pentru transportul către toate pieţele europene.” subliniază Mihai Fugarevici, directorul general al STADA România.

Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial nouă linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), cu o capacitate de 100 milioane pachete pe an. Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie până la un număr de 12.

Întreaga suprafaţă a terenului achiziţionat este de 100.000 mp şi permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităţilor de producţie, prin construcţia unor noi clădiri, în funcţie de cererea pieţei şi raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei

Grupul STADA Arzneimittel AG este unul dintre cele mai mari companii farmaceutice din Germania şi a intrat pe piaţa românească printr-o subsidiară în anul 1992. La începutul lunii noiembrie 2019, fondul de investiţii Mid Europa Partners, proprietarul Walmark, a anunţat că scoate la vânzare producătorul de suplimente şi a semnat un acord de vânzare cu Stada.

Produsele din unitatea din Turda - atât medicamentele eliberate pe bază de reţetă, cât şi produse farmaceutice eliberate fara prescripţie medicală – vor ajunge pe pieţele din Europa in care grupul STADA îşi desfăşoară operaţiunile.

La nivelul anului 2020, STADA România a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 21 milioane EUR (incluzand vânzările asimilate ale produselor WALMARK, ce au fost integrate după cumpărarea companiei in anul 2019), plasându-se astfel în top 10 producători de medicamente generice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO