Companii

O nouă instituţie este afectată de către COVID-19: ONRC recomandă interacţiunea la distanţă cu unităţile sale

 O nouă instituţie este afectată de către COVID-19:...

Autor: Alexandru Nanu

09.03.2020, 19:31 6181

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului(ONRC) recomandă contribuabililor să folosească  mijloacele de comunicare la distanţă în contextul epidemiei de coronavirus.  

„Pentru prevenirea transmiterii virusului Coronavirus (COVID-19) şi pentru limitarea răspândirii acestuia, recomandăm utilizarea cu predilecţie a căilor de comunicare alternativă pentru depunerea cererilor la oficiile registrelor comerţului de pe lângă tribunale şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, respectiv:

  • prin poştă, cu scrisoare cu valoare declarată şi confirmare de primire;
  • online, prin intermediul portalului de servicii online al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, https://portal.onrc.ro., a anunţat ONRC, luni, într-un comunicat.

“În cazul în care se optează pentru depunerea prin poştă sau online a declaraţiei privind beneficiarul real, dată în conformitate cu dispoziţiile art.56 alin.(1) sau, după caz, art. 62 alin.(1) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările ulterioare, aceasta va avea formă autentică (dată în faţa notarului public) şi va fi însoţită de copia actului de identitate a deponentului şi, după caz, a reprezentantului legal al persoanei juridice, certificată olograf pentru conformitate cu originalul şi, dacă este cazul, împuternicire pentru depunerea cererii” , se precizează în comunicat.

De asemenea, tot în acelaşi comunicat, ONRC reaminteşte că termenele pentru depunerea declaraţiei privind beneficiarul real sunt:

  • până la data de 21.07.2020, pentru societăţile înmatriculate în registrul comerţului anterior datei de 21.07.2019 (data intrării în vigoare a legii), cu excepţia companiilor şi societăţilor naţionale, precum şi a societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat;
  • 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale în cazul declaraţiei anuale privind beneficiarii reali;
  • 15 zile de la data de la care intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real.

“În aplicarea dispoziţiilor Legii nr.129/2019, precizăm că, în anul 2020, persoanele juridice înmatriculate până la data intrării în vigoare a legii, supuse obligaţiei de depunere a declaraţiei privind beneficiarul real, vor depune o singură declaraţie, după aprobarea situaţiilor financiare anuale, situaţie care va acoperi şi obligaţia prevăzute la art. 62 alin.(1) din lege”, se precizează în acelaşi comunicat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO