Companii

O piaţă care s-a dublat într-un deceniu: românii au lăsat în 2019 în farmacii peste 20 mld. lei. Doar anul trecut vânzările farmaciilor au crescut cu 8%

O piaţă care s-a dublat într-un deceniu: românii au...

Autor: Georgiana Mihalache

19.12.2020, 12:08 274

Românii au lăsat anul trecut în farmacii peste 20 mld. lei. Achiziţiile de medicamente şi suplimente au crescut cu 8% în 2019 faţă de anul anterior, arată datele transmise de Registrul Comerţului.

Evoluţia pozitivă se vede şi la nivelul unui deceniu, cifra de afaceri dublându-se în această perioadă. Ca număr de companii, retailul farmaceutic a pierdut în zece ani mai bine de 1.000 de firme, ceea ce arată consolidarea acestui domeniu, marcat de tranzacţii între jucătorii de la vârful pieţei şi restul operatorilor. Astfel, astăzi mai sunt mai puţin de 4.400 de companii în domeniu.

Consolidarea din retailul farma se vede mai ales la vâr­ful clasamentului, cele cinci mari reţele farmaceutice mă­rin­du-şi constant cota de piaţă raportat la numărul total de uni­tăţi la nivel naţional. Astfel, de la 11% cotă de piaţă a pri­mi­lor cinci retaileri farma în urmă cu zece ani, în prezent ju­că­torii din fruntea clasamentului au ajuns să deţină peste 27%.

În total, în 2019 erau 8.099 de farmacii la nivel naţio­nal, acesta fiind un an în care piaţa s-a contractat uşor ca număr de unităţi faţă de 2018. Astfel, numărul de farmacii a scăzut cu aproape 50 de unităţi, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO