Companii

O relaţie de „aur negru“: Anul 2021 a adus o revenire a schimburilor comerciale dintre România şi Kazahstan, ţinta fiind diversificarea produselor

Autor: Roxana Petrescu

16.12.2021, 00:06 367

Prin preluarea strategică de către KazMunayGas a celei mai mari rafinării din România, Petromidia, singura cu ieşire la malul mării, şi a reţelei de  circa 1.000 de benzinării, cu prezenţă regională, Kazahstanul s-a transformat în cel mai important partener comercial al României din Asia Centrală. Obiectivul este acum de a diversifica structura relaţiilor comerciale, mai ales ţinând cont de tranziţia energetică, fenomen aflat în plină desfăşurare pe plan european.

„Conform datelor statistice, la nivelul lunii august 2021 valoarea schimburilor co­mer­ciale între România şi Kazahstan a fost de 930,90 milioane euro“, arată datele transmise de  Camera de Comeţ şi Industrie a României (CCIR). Din această valoare, produsele minerale, petrolul, a reprezentat peste 900 de milioane de euro, „aurul negru“ fiind în continuare cheia relaţiilor comerciale dintre cele două state. România a mai adus din Kazahstan produse chimice, metale, textile sau aparate electrice, mai arată sursa citată. Mai departe însă, exporturile româneşti continuă să fie la un nivel redus, cea mai mare valoare pentru primele opt luni ale anului fiind cea a produselor chimice trimise, de circa 4,3 milioane de euro.

Datele primite arată însă o revenire a valorii schimburilor comerciale, în contextul în care în 2020 soldul a fost clar marcat de impactul crizei sanitare şi de scăderea dramatică a cotaţiilor la produsele petroliere. Astfel, în 2020 valoarea schimburilor comerciale dintre cele două state a fost de circa un miliard de euro în contextul în care în 2019 valoarea soldului era de 1,6 miliarde de euro.

„Conform Sistemului Naţional de Informaţii de Afaceri (www.snia.ro ), la data de 06.12.2021 în România erau înregistrate 36 de companii cu capital kazah. În Kazahstan sunt înregistrate 17  întreprinderi româno-kazahe cu capital românesc (01.01.2021). Partea română este interesată în diminuarea deficitului comercial, prin creşterea livrărilor şi diversificarea de mărfuri româneşti pe piaţa kazahă“, spun însă reprezentanţii CCIR.

În acest sens, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) iniţiază şi derulează constant proiecte şi evenimente de informare a comunităţii de afaceri din România cu privire la oportunităţile comerciale de pe piaţa kazahă, dar şi la procedurile de constituire a unei societăţi comerciale pe teritoriul kazah, au mai precizat reprezentanţii instituţiei.

„Investiţiile kazahe în România au constat în achiziţionarea a 75% din com­pania Rompetrol de către KazMunayGas la suma de 1,6 mld. dolari, pentru procesarea ţiţeiului kazah în rafinăriile Petromidia şi Vega pentru asigurarea pieţei interne româneşti, dar şi pentru exportul de produse rafinate (finite) pe pieţele adiacente ale României, unde Rompetrol deţine circa 1.000 de staţii de benzină în ţările din vecinătate (Republica Moldova, Bulgaria, Georgia şi altele). Domeniul energetic rămâne principalul pilon al relaţiei economice strategice dintre cele două ţări.“

De cealaltă parte, investiţiile româ­neşti în Republica Kazahstan sunt de peste 800 mil. dolari, concentrate tot pe partea de explorare şi producţie de hidrocarburi.

„Republica Kazahstan reprezintă pentru România cel mai important partener comercial din Asia Centrală, iar România este o destinaţie importantă pentru exporturile kazahe, deoarece volumul schimburilor comerciale este determinat de exportul materiei prime energetice (în proporţie de 99,8%).“

Cu toate acestea, este de aşteptat ca pe termen lung structura acestor schimburi comerciale să se schimbe, mai ales ţinând cont de planurile de decarbonizare anunţate la nivel european care prevăd atingerea ţintei de zero emisii la nivelul anului 2050.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO