Companii

O rochie ajunge în magazin la un preţ de 4 ori mai mare decât la poarta fabricii. Topul exportatorilor şi importatorilor de îmbrăcăminte şi textile

O rochie ajunge în magazin la un preţ de 4 ori mai mare...

Autor: Cristina Roşca

04.05.2017, 00:08 2435

Circuitul hainelor în piaţă: pleacă din fabricile din regiunea Moldovei sau din judeţele sărace ale Românie către depozitele din Occident ale marilor retaileri şi revin în magazinele din ţară pe care giganţii străini le-au deschis.

Cei mai mari zece exportatori locali de textile sunt fabrici cu sute sau chiar peste 1.000 de salariaţi, toate amplasate în judeţele sărace ale ţării.  Aici, croitoresele sunt plătite de cele mai multe ori cu salariul minim pe economie.

Aceşti producători au afaceri de 2,4 mld. lei cu aproape 8.000 de salariaţi. La polul opus, cei mai mari zece importatori de haine au afaceri similare cu un număr de două ori mai mic de salariaţi.

Cei mai mari exportatori sunt de fapt marii retaileri de modă în frunte cu Zara şi H & M. Aceştia produc de fapt o parte dintre haine în fabricile local, România fiind unul dintre cei mai mari furnizori pentru brandurile mari din moda internaţională. După ce sunt croite şi cusute local, hainele sunt încărcate în ca­mi­oane pentru a fi transportate la sediul logistic central al marilor retaileri. Ulterior, aceleaşi haine sunt aduse înapoi în ţară, la preţuri mai mari, şi aşezate pe rafuturile magazinelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO