Companii

O tânără din Baia Mare s-a întors din Norvegia pentru a-şi face propriul business cu obiecte decorative din plante vii şi a avut vânzări de 20.000 de euro in 2018

O tânără din Baia Mare s-a întors din Norvegia pentru...

Autor: Florentina Niţu

03.01.2019, 00:21 4039

Raluca Săcui a lucrat timp de opt ani în Norvegia alături de soţul ei, iar în 2016 s-a întors la Baia Mare, oraşul natal, unde a investit 10.000 de euro într-o afacere cu green design, realizat hade-made din plante vii, precum muşchi şi licheni, iar anul trecut a avut vânzări de 20.000 de euro. Firma Frena General Design SRL-D a făcut-o în 2016, iar activitatea companiei a început în 2017.

“Nu aveam niciun motiv să mă întorc, aveam tot ce-mi doream acolo, dar dorul de casă şi fiul meu, m-au făcut să mă întorc la Baia Mare. E trist să rămâi definitiv într-o ţară, fără să încerci să faci ceva acasă la tine. Dacă am reuşit să fac ceva în Norvegia, de ce nu aş reuşi să fac şi în România? Acolo cochetam cu industria imobiliară extrajob”, spune Raluca Săcui, fondatoarea brandului Frena Design.

Înainte să plece din România, Raluca Săcui era ospătar şi în acelaşi timp studentă la Comunicare socială şi relaţii publice. Când s-a întors în România a făcut un curs de design interior, unde a aflat despre obiectele decorative din plante vii. În prezent realizează tablouri decorative şi pereţii vii din muşchi sau licheni, copăcei şi bonsai (arbori miniaturali).

Din pasiunea pentru design, iniţial a făcut obiecte decorative pentru prieteni, care au îndemant-o să îşi facă propria afacere. Astfel, a pornit la drum cu 10.000 de euro, iar până în prezent veniturile i s-au dublat.

În privinţa cererii pe piaţă, antreprenoarea spune că vede deschidere din partea clienţilor, având constant proiecte de realizat, atât în Baia Mare, cât şi în alte oraşe ale ţării. Totuşi, Raluca Săcui recunoaşte că în străinătate este mai bine dezvoltat green design-ul.

Cele mai mari proiecte le-a realizat au fost pentru Apa Kangen, brand deţinut de compania japoneză Enagic International, pentru care a realizat un proiect în valoare de 2.200 de euro, la Iaşi, unde a realizat un proiect în valoare de peste 3.000 de euro, la Roşiorii de Vede, unde a realizat obiecte decorative pentru un restaurant, ale cărui costuri s-au ridicat la 2.700 de euro, la Oradea, unde a realizat un proiect pentru mall-ul Crişul Shopping Center Oradea în valoare de circa 2.000 de euro, la Baia Mare, unde a avut un proiect pentru o clinică, dar şi la Timişoara, unde a creat un stâlp de 2.400x1.900 mm. De asemenea, ea colaborează cu două companii, pentru care realizează produse: My Organics şi Magic Box.

“Produsele sunt prezervate şi nu necesită întreţinere. Ele se hidratează cu umiditate, iar umiditatea optimă este de 40°-60° şi să nu stea lângă o sursă de căldură. În cazul în care nu au umiditate favorabilă, rezistă trei săptămâni şi apoi se pot reface automat când primesc umiditate. Clienţii au tendinţa să-i ude, pentru că le este frică că o să piară, dar dacă îi uzi, îşi schimbă culoarea, se întăresc, devin casanţi, se rup şi cad”, explică Raluca Săcui. Ea spune că durata de viaţă a produselor realizate de ea este de până la 10-15 ani şi nu ard în cazul incendiilor.

Preţul unui copac este de 300-350 de lei, un stâlp costă 500 de euro, un mp decorat cu licheni costă 300-350 de euro, iar un mp decorat cu muşchi costă 300 de euro iar preţul copăceilor şi a bonsailor variază între 150 şi 600 de lei. "Cele mai căutate produse sunt copăceii şi bonsaii”. Majoritatea clienţilor sunt bărbaţi peste 40 de ani.

“Îmi doresc să deschid un magazin fizic, să introduc produsele în cât mai multe magazine magazine din Iaşi, Braşov şi Cluj. Mă gândesc să-mi aduc tineri în practică, pe care să-i învăţ să realizeze obiecte decorative de green design, pentru a-mi extinde afacerea şi îmi doresc să comercializez lichenii angro, deoarece cererea este mare”, încheie Raluca Săcui, fondatoarea Frena Design.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO