• Leu / EUR4.7601
  • Leu / GBP5.5266
  • Leu / USD4.2726
Companii

O tranzacţie de peste 50 de milioane de euro: Un antreprenor francez, la un pas să preia mallul Electroputere din Craiova

O tranzacţie de peste 50 de milioane de euro: Un antreprenor francez, la un pas să preia mallul Electroputere din Craiova

Autor: Cristina Rosca, Cristian Hostiuc

20 sep 2016 4260

Mallul din Craiova, aflat în insolvenţă încă din 2013 la doi ani de la deschidere, va fi vândut de belgienii de la BelRom către francezii de la Catinvest, care deţin pe piaţa românească trei galerii comerciale.

Grupul francez Catinvest, care deţine pe piaţa locală trei galerii comer­cia­le, repectiv Cora Pan­teli­mon, Carrefour Orhi­de­ea şi Tom Constanţa, este pe ulti­ma sută de metri să preia mallul Electro­pu­tere din Craiova într-o tran­zac­ţie de pes­te 50 mil. euro, potrivit surselor din piaţă.

Cele două părţi nu au răspuns soli­ci­tării ZF până la închiderea ediţiei. Bel­gienii de la BelRom, care deţin cen­trul comercial Electroputere din Cra­iova, l-au scos la vânzare încă de acum mai bine de un an. Belgienii au vândut de-a lungul timpului mai multe dintre proiectele pe care le-au dezvoltat în România.

La polul opus, decizia gru­pului Cat­in­vest de a face o astfel de achizitie vine după o lungă perioadă, de circa un de­ce­niu, în care francezii nu au făcut nicio mutare strategică pe piaţa locală. Firma Catinvest este controlată de antre­prenorul francez Bertrand Catteau.

Centrul comercial Electroputere din Craiova a fost inaugurat la finalul lui 2011 într-o fostă hală industrială reamenajată, iar investiţia a fost finanţată de către UniCredit printr-un împrumut de 40 mil. euro. Proiectul cu o suprafaţă închiriabilă de circa 50.000 mp ce urma a fi extinsă a intrat însă în insolvenţă la circa doi ani de la lansare, la propria cerere.

Compania K & S Electric Power Point prin care belgienii de la BelRom operează centrul comercial se afla la momentul intrării în insolvenţă în litigiu cu constructorul centrului comercial. Firma timişoreană de construcţii NM Construct obţinuse execu­tarea silită a proiectului în contul unei presupuse datorii neachitate pentru lucrările realizate, iar prin deschiderea insolvenţei procesul de executare a fost suspendat.

Mallul din Bănie care s-a deschis în pli­nă criză financiară are ancore hiper­mar­ketul Auchan şi magazinele de mo­dă ale Inditex (Zara) sau H & M. Com­pania estima iniţial venituri anuale de circa 4,5 mil. euro. La finalul anu­­lui trecut însă compania K & S Electric Power Point a avut încasări de 34 mil. lei (7,5 mil. lei) cu doar cinci salariaţi. Totuşi, firma are pierderi de circa 30 mil. lei, aproape cât cifra de afaceri şi de circa cinci ori mai mari decât în anul anterior.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7601
Diferență: 0,1073
Ieri: 4.7592
Azi: 4.2726
Diferență: 0,0164
Ieri: 4.2607
Azi: 5.5266
Diferență: -0,0217
Ieri: 5.5323
Azi: 4.3205
Diferență: 0,4721
Ieri: 4.3260