Companii

Oamenii de afaceri au cea mai mare încredere în Registrul Comerţului, DNA şi în Camera de Comerţ

Oamenii de afaceri au cea mai mare încredere în...

Autor: Corina Mirea

20.04.2015, 17:04 449

Registrul Comerţului, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Camera de Comerţ şi Industrie a României sunt entităţile publice din România în care oamenii de afaceri au cea mai mare încredere. Astfel, doi din trei manageri sau antreprenori susţin că, în relaţia cu statul, cele mai transparente procese au loc între ei şi aceste trei instituţii, arată un studiu realizat recent de Camera de Comerţ şi Industrie a României privind percepţia mediului de afaceri asupra economiei.

De departe, cea mai de încredere instituţie a României este Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), cea care înregistrează şi şterge din statistici firmele de pe plan local. Aceasta a obţinut 68% din voturile celor 500 de manageri şi antreprenori care au participat la studiu, în timp ce Camera de Comerţ şi DNA au luat 60% din votul de încredere al acestora.

„Este o percepţie normală în rândul mediului de afaceri, dat fiind faptul că în ultima perioadă vedem o activitate foarte intensă a DNA, iar în unele organizaţii jumătate din membri au fost arestaţi”, a spus Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ a României, la evenimentul de lansare al studiului.

Pe de altă parte, băncile au primit cele mai puţine voturi de încredere din partea oamenilor de afaceri din România, doar 36% din ei susţinând că au foarte multă încredere în instituţiile de credit. Unul dintre motive ar putea fi reticenţa băncilor în a acorda împrumuturi în ultimii ani, după ce criza financiară a lovit şi piaţa locală. Dacă firmele medii şi mari au mai reuşit să îi înduplece pe bancheri pentru a le prelungi liniile de credit sau pentru a le acorda noi împrumuturi, start-up-urile nu au avut nici o şansă de a obţine o astfel de finanţare.

„Totuşi, şi băncile încep să fie mai deschise şi să acorde la rândul lor mai multă încredere firmelor”, a adăugat Daraban.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO