♦ Proiectul Neptun Deep din zona de mare adâncime a Mării Negre va presupune o organizare de şantier fără precedent pentru piaţa energetică locală, toată această desfăşurare de forţe urmând să se întâmple în următorii trei ani ♦ Dirijorii acestei „orchestre“ de 4 miliarde de euro sunt un străin, Martin Simon Urquhart, directorul proiectului Neptun Deep din partea OMV Petrom, operatorul investiţiei, şi Diana-Andreea Lupu, directorul general al Romgaz Black Sea Limited, cea care a avut un rol cheie în trecerea pachetului pe care americanii de la ExxonMobil îl aveau la Neptun Deep în portofoliul statului român, la Romgaz ♦ Care este experienţa acestor executivi care gestionează acum cel mai mare proiect energetic al României?
La jumătatea anului trecut, OMV Petrom alături de Romgaz au luat decizia finală de investiţii pentru proiectul Neptun Deep, cea mai mare investiţie în energia României, un proiect de 4 miliarde de euro care promite că va scoate la suprafaţă, începând cu 2027, 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din adâncul Mării Negre. Acesta este un proiect cu o complexitate fără rival în zona de explorare şi producţie a României, în care statul român a devenit acţionar după ce Romgaz a preluat cu 1 mld. dolari deţinerea ExxonMobil în acest proiect. Ca tranzacţie, aceasta este cea mai mare făcută vreodată de statul român. În acest moment, fiecare partener are câte 50% din proiect, producţia se va împărţi în mod egal, dar OMV Petrom are statutul de operator.
Cine va conduce din partea celor doi parteneri această desfăşurare de forţe? Potrivit raportului de mediu, Martin Simon Urquhart acţionează din partea OMV Petrom în calitate de director al proiectului Neptun Deep, în timp ce directorul general al Romgaz Black Sea Limited este Diana-Andreea Lupu.
„Următorii trei ani vor fi o mare provocare pentru că vom integra elemente ale proiectului din toată lumea. Suntem, cu adevărat, un proiect global. Este o oportunitate fantastică pentru toţi cei implicaţi în Neptun Deep să îl vadă devenind realitate“, spunea Martin Simon Urquhart într-un video lansat la mijlocul lunii iunie, odată cu debutul construcţiei platformei de producţia a gazelor. Colosala Neptun Alpha va avea 8.000 de tone şi se construieşte acum într-un şantier din Indonezia.