Companii

Oamenii miliardarului Popoviciu: pe mâna cui şi-a lăsat afacerile cu malluri, hoteluri şi restaurante

Oamenii miliardarului Gabriel Popoviciu: pe mâna cui şi-a lăsat afacerile cu malluri, hoteluri şi restaurante

Autor: Cristina Rosca, Cristi Moga

29.03.2012, 10:27 8607

Miliardarul Gabriel Popoviciu este implicat în cel puţin 15 afaceri de ordinul milioanelor de euro fiecare, de la malluri, hoteluri şi clădiri de birouri până la restaurante, spaţii comerciale şi parcuri tehnologice.

El are astfel un portofoliu variat de companii, dar majoritatea se învârt în jurul consumului, care a fost puternic afectat în ultimii trei ani. Cu toate acestea, Popoviciu şi-a creat de-a lungul timpului o echipă de management care a reuşit să îl ţină departe de prăbuşirile înregistrate în ultimii ani de alţi antreprenori din domeniu, astfel că niciuna dintre afacerile lui nu s-a confruntat cu probleme de insolvenţă.

Cele mai mari businessuri în funcţie de veniturile anuale generate sunt reţeaua de restaurante de tip fast food KFC, precum şi zona comercială a proiectului Băneasa, cea mai mare dezvoltare de acest gen din România.

Reţeaua KFC cuprinde 42 de unităţi care generează vânzări anuale de circa 40 de milioane de euro, în timp ce zona de retail din Băneasa aduce venituri din chirii de aproximativ 30 de milioane de euro anual.

Pe cine a desemnat Popoviciu să administreze aceste afaceri? După ce în 2005 şi-a asigurat cel mai puternic "tandem" la conducerea proiectului Băneasa, recrutându-i pe britanicul Michael Lloyd şi pe turcul Ali Ergun Ergen, Popoviciu s-a despărţit mai întâi de Lloyd, iar la începutul acestui an şi de Ergen, noul "pariu" de la conducerea Băneasa fiind grecul George Argentopoulos.

Popoviciu îl ştia pe acesta de mai mulţi ani, încă din perioada când lucra la Romtelecom, iar ulterior i-a oferit un post în consiliul de administraţie al afacerii locale IKEA. Rezultatele acestuia vor deveni vizibile în special anul viitor, când în zona de nord a Capitalei ar trebui finalizat un nou centru comercial.

La actualul stadiu de realizare, proiectul Băneasa poate fi estimat la circa 500 de milioane de euro, astfel că acesta poate fi considerat cel mai de preţ activ deţinut de omul de afaceri, care îl are partener în acest proiect, dar şi în altele, şi pe Radu Dimofte, un alt antreprenor extrem de discret.

Cine conduce restaurantele

Pe de altă parte, unul dintre domeniile "de suflet" ale lui Puiu Popoviciu este cel al restaurantelor şi brutăriilor, unde omul de afaceri deţine unul dintre cele mai apreciate restaurante tradiţionale din Bucureşti, Casa Doina, precum şi patru reţele mai "comerciale" cu peste 70 de restaurante, deschise în ultimii 18 ani.

Cele mai mari reţele - KFC şi Pizza Hut - au avut la conducere, până în urmă cu două luni, doi manageri români, trecuţi prin mai multe poziţii ierarhice înainte să ajungă la vârful companiilor. Ovidiu Albu a început în poziţia de director de restaurant la Pizza Hut şi a urcat în timp până la poziţia de general manager. Un parcurs similar a avut şi Călin Ionescu, care s-a ocupat în ultimii ani de conducerea KFC. Popoviciu a lăsat pe "umerii" lor şi brutăriile Paul şi Cinnabon, cele mai recente încercări ale omului de afaceri în domeniu.

De la începutul acestui an însă, peste cei doi manageri români a fost adus britanicul Mark Hilton, care a preluat poziţia de director executiv al brandurilor Yum! în România (KFC, Pizza Hut şi PHD), manager cu experienţă de peste 16 ani în compania mamă. Cu toate acestea, cei doi români au rămas în companie ocupându-se de operaţiunile zilnice ale restaurantelor.

Manageri români şi în alte afaceri

Cu toate acestea, Popoviciu a mers pe mâna unor manageri români şi cu alte ocazii, cele mai concludente exemple în acest sens fiind numirea Soniei Năstase în 2009 la conducerea hotelului de cinci stele Howard Johnson, unde a înlocuit un britanic, în timp ce pentru revitalizarea mallului Oradea Shopping City, cumpărat în faliment, omul de afaceri l-a recrutat pe Bogdan Jigman.

Popoviciu mai are interese şi în firmele Practic şi Universal, doi dintre cei mai mari proprietari de spaţii comerciale din Bucureşti, dar managerii acestor companii sunt mai puţin vizibili, în timp ce portofoliul de birouri cuprinde proiectele Băneasa Business & Technology Park, Metav şi Dorobanţi 239.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO