♦ În paralel cu aceste tranzacţii, există şi investitori care vin direct, cum este cazul PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din această ţară ♦ De la începutul lui 2023 până astăzi, aproape 300 de noi firme cu capital polonez au apărut în România ♦ Ele se uită către domenii variate, de la industrii strategice precum energia la turism şi vin ♦ Cea mai recentă mutare importantă aparţine gigantului Maspex, care a făcut o ofertă de preluare a unui pachet de control la producătorul de vin Purcari ♦ Această veste a făcut ca acţiunile Purcari (simbol bursier WINE) să se tranzacţioneze la un maxim istoric la BVB. ♦ În paralel cu aceste tranzacţii, există şi investitori care vin direct, cum este cazul PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din această ţară ♦ De la începutul lui 2023 până astăzi, aproape 300 de noi firme cu capital polonez au apărut în România ♦ Ele se uită către domenii variate, de la industrii strategice precum energia la turism şi vin ♦ Cea mai recentă mutare importantă aparţine gigantului Maspex, care a făcut o ofertă de preluare a unui pachet de control la producătorul de vin Purcari ♦ Această veste a făcut ca acţiunile Purcari (simbol bursier WINE) să se tranzacţioneze la un maxim istoric la BVB.
Mai bine de zece tranzacţii au fost realizate de investitori strategici din Polonia pe piaţa din România. Alte câteva parafate de fonduri de private equity cu sediul în această ţară. Pariuri majore pe energia românească. Intrări directe de companii şi bănci de top din cea mai puternică economie din Europa Centrală şi de Est.
Aşa ar putea fi rezumată ofensiva poloneză pe piaţa din România doar în ultimii doi ani, toate aceste mutări confirmând aşadar că economia locală are încă potenţial de creştere şi e pe radarele investitorilor.
Totuşi, este important de remarcat că în spatele acestor iniţiative se află atât antreprenori polonezi, cât şi fonduri gigantice din SUA şi Marea Britanie, care pariază aşadar, indirect, pe România.
Doar în ultima săptămână, doi investitori strategici din Polonia, cea mai puternică economie din regiunea Europei Centrale şi de Est, şi-au anunţat intenţiile de a prelua afaceri de pe plan local, afaceri care se află la vârful pieţelor pe care activează.
Antreprenorul Alin Burcea a anunţat că a decis să cedeze controlul Paralela 45, vânzând 70% din acţiuni către una dintre cele mai mari agenţii de turism din Polonia, Rainbow Tours Polonia. În spatele noului acţionar al Paralela 45 se află, printre altele, olandezii de la NN (prin Nationale-Nederlanden PTE SA), dar şi asigurătorul italian Generali şi cel austriac Vienna Insurance Group.
Mai recent, Maspex, un grup polonez aflat în top 100 de companii din regiune, a anunţat pe Bursa de Valori de la Bucureşti că vrea să facă a cincea tranzacţie din România: pachetul majoritar al Purcari, un acord de peste 420 mil. lei. Ca urmare a acestei mutări, acţiunile primei companii din Republica Moldova de la BVB se tranzacţionau joi după-amiază în creştere cu 11%, la 19,6 lei, după ce în şedinţa precedentă - când a fost publicat anunţul de ofertă - au urcat cu 25% şi au rămas fără vânzători.
Astfel de oferte sunt puţine, pentru că implică investiţii mari şi asumarea unui risc ridicat. Oferta arată că investitorul vede valoare semnificativă în companie, iar piaţa reacţionează prin creşterea preţului acţiunilor. În plus, reflectă o dinamică mai complexă pe piaţa de capital, unde jucători străini pot încerca să preia companii locale cu potenţial. Aceste mutări, unele fiind tranzacţii cu valori de zeci de milioane de euro, vin să confirme faptul că actorii din acest stat au ambiţii mari în România.
După ce au câştigat poziţii de forţă în sectoare precum retailul de modă, industria materialelor de construcţii sau FMCG, polonezii vin acum să cucerească şi alte domenii.
Este interesant de văzut însă cine este în spatele acestor actori. În unele cazuri e vorba de afaceri de familie, ca la Maspex, pe când în altele e vorba de fonduri de investiţii ori fonduri de pensii din Occident. Spre exemplu, grupul LuxVet din Polonia, care a început să vâneze afacerile româneşti din domeniul clinicilor şi spitalelor veterinare, are în spate trei fonduri de investiţii, printre care şi gigantul american Oaktree Capital Management. Zabka, activ pe piaţa de retail din Polonia şi, mai recent, pe cea din România, are drept acţionar CVC, unul dintre cele mai mari fonduri de private equity din lume, cu sediul central în Marea Britanie
Dincolo de aceste tranzacţii, există şi investitori care vin direct, cum este cazul PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din această ţară. De altfel, oficialii băncii au anunţat anterior într-un interviu ZF că vin mai ales să susţină firmele din ţara-mamă.
„Prima noastră misiune este de a sprijini companiile poloneze care sunt prezente aici.”
Şi sunt aproape 1.800 de firme cu capital polonez, circa 300 fiind fondate în ultimii doi ani.
Interesul investitorilor din această ţară e divers, de la retail la FMCG şi de la IT la energie, un sector strategic. Spre exemplu, polonezii de la R.Power au devenit anul trecut vedetele primei lictaţii de Contracte pentru Diferenţă (CfD) organizată de statul român, cu 5 proiecte solare din cele 11 selectate pentru a beficia de preţ garantat la energie timp de 15 ani.
Grupurile din energie din Polonia, alături de vehicule de investiţii în infrastructură, cum este cazul Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (FII3M), au devenit prezenţe extrem de vizibile în peisajul energetic local.
Ce alte mişcări au atras atenţia?