Companii

Olandezii de la Damen au construit la Galaţi o „corabie“ pentru Marina Omanului

Olandezii de la Damen au construit la Galaţi o...

Autor: Radu Bostan

15.01.2014, 00:06 743
Grupul olandez Damen, care deţine şantierul naval din Galaţi, unul dintre cele mai mari din ţară, a primit o comandă din partea marinei statului arab Oman pentru construirea unei nave de antrenament, peste 90% din corpul navei fiind construit în România.
 
Nava este un cliper, adică un vas rapid cu pânze, însă fabricat din oţel şi aluminiu. După construirea corpului, vasul a fost tractat din Galaţi până la şantierul naval al grupului din Vlissingen, în sudul Olandei. Aici îi vor fi montate cele trei catarge de câte 50 de metri şi vor fi realizate finisajele interioare şi exterioare, într-un stil care aminteşte de corăbiile vechi ale Omanului.
 
„Şantierul nostru a construit nava în pro­por­ţie de 90–95 %, ceea ce înseamnă corp plus sa­turari, excepţie făcând punţile din lemn, ame­najările interioare şi greement-ul (catar­gele – n.red.). Tot în Olanda se vor realiza şi pro­bele de cheu, probele de mare şi antre­na­men­tul cu echipajul omanez“, au precizat re­pre­zentanţii companiei Damen Shipyards Galaţi.
 
Valoarea contractului nu a fost făcută publică. Recepţia lucrărilor este programată pentru luna august 2014. Statul arab, care a supravegheat lucrările din România şi din Olanda printr-o echipă proprie, va folosi vasul ca navă amiral şi pentru instruirea viitorilor ofiţeri de marină.
 
Aceasta este a treia comandă pentru o navă cu pânze primită de Damen, care construieşte, printre altele, vase destinate sectorului de apărare, feriboturi sau nave folosite în industria petrolieră offshore. Grupul a mai construit două clipere similare, unul pentru marina olandeză şi celălalt pentru cea braziliană, însă nu la Galaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO