Companii

Olandezii de la SHV vor renunta la brandul Crimbo dezvoltat de Borcea de la Dinamo

Olandezii de la SHV vor renunta la brandul Crimbo dezvoltat de Borcea de la Dinamo
21.05.2009, 00:00 541

Grupul olandez SHV, specializat in distributia de GPL (gaz petrolier lichefiat), are in plan renuntarea pe temen lung la brandul Crimbo, dupa ce anul trecut olandezii au achizitionat de la presedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo Cristian Borcea afacerea cu butelii dezvoltata de acesta.

La scurt timp dupa aceasta tranzactie, Borcea a renuntat si la afacerea cu autogaz in favoarea Rompetrol Gas.
 
Trecerea de la Crimo la Primagaz se va face lent
Olandezii se vor dezvolta pe piata locala sub numele Primagaz, brand dezvoltat de SHV pe mai multe piete printre care si Ungaria. Deja, incepand cu luna ianuarie a acestui an, compania Primagaz Romania este inregistrata la Registrul Comertului. "Din ratiuni legate de experienta internationala este considerat a fi optiune strategica mutarea catre un brand deja existent la nivel de grup, iar in cazul Romaniei a fost ales Primagaz. Nu este o indepartare fata de un brand deja consacrat pe piata locala, cum este cazul Crimbo, iar aceasta schimbare se va face lent, pentru ca nu vrem in niciun caz sa pierdem clientii Crimbo. Ganditi-va ca este vorba de peste 200.000 de butelii, care au date de returnare diferite. Procesul va dura ani de zile", spune Andrei Nestor, director de marketing si vanzari in cadrul Primagaz Romania.
Inainte de a se alatura echipei Primagaz, Nestor a ocupat functia de European Sales Manager in cadrul Whirlpool. Alaturi de el, SHV si-a construit o echipa internationala de manageri din care face parte un brazilian, precum si un director de dezvoltare roman, dar care a locuit mult timp in Ungaria. Directorul general al Primagaz Romania ocupa in acelasi timp si pozitia de conducere a Primagaz Ungaria, dar companiile din cele doua tari functioneaza independent.
SHV a intrat pe piata locala printr-o tranzactie anuntata de Consiliul Concurentei in august prin care se facea public faptul ca SHV Gas Olanda a preluat controlul unic asupra firmelor Crimbo Gas Giurigiu, Crimbo Gas 2003 Caracal, Crimbo Gas Faurei si Crimbo Gas Zlatna aferente activitatii de distributie de GPL in butelii. In prezent, Crimbo Gas Giurgiu a fost transformata in Primagaz Romania, urmand ca in perioada urmatoare si celelalte companii preluate sa se alature acestui brand.
 
Un business bazat pe "nevoi de baza"
In ceea ce priveste dezvoltarea pe termen mediu pe piata locala, reprezentantul Primagaz Romania spune ca in niciun caz extinderea grupului nu se va opri aici.
"Primagaz nu a venit in Romania doar pentru a fi unul dintre cei multi. Suntem aici sa investim si sa devenim jucatori de referinta pe aceasta piata. Se ia in calcul si o diversificare a businessului, dar acest lucru depinde de mai multi factori externi", spune Nestor. In afara de segmentul de butelii, piata de GPL mai cuprinde inca doua domenii, respectiv cel al comercializarii de autogaz si micul vrac.
In ceea ce priveste efectele pe care criza le genereaza pe piata de GPL, reprezentantul Primagaz spune ca cel putin in ceea ce priveste segmentul de butelii acesta este mai putin afectat.
"Normal ca si piata de GPL este afectata de situatia economica actuala, dar afacerea de butelii este destinata satisfacerii unei nevoi de baza: gatitul. Din acest motiv, segmentul caruia ne adresam noi pentru moment este mult mai putin afectat in comparatie cu celelalte. Normal, si acest lucru este resimtit in functie de regiuni, pentru ca intr-adevar sunt zone unde acest lucru se resimte mai pregnant", a mai precizat reprezentantul Primagaz Romania.
SHV a raportat anul trecut afaceri de 11,2 miliarde de euro si un profit net de 1,38 miliarde de euro, potrivit raportului financiar pe 2008 publicat de grup.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO