Guvernanţa corporativă nu este specifică doar companiilor private, ci se aplică şi instituţiilor publice, inclusiv BNR. Instituţiile publice trebuie să respecte principii stricte de guvernanţă pentru a menţine integritatea şi transparenţa în procesele interne şi externe, susţine Olivia Stan, head of compliance în Banca Naţională a României.
„În ceea ce priveşte guvernanţa corporativă percepută de la nivelul BNR, pot să mă rezum doar în ceea ce priveşte instituţiile de credit şi IFN-urile, zonă reglementată şi supravegheată de BNR. (...) Nu este doar un concept de corporaţie, ci un concept care caracterizează inclusiv instituţiile publice care trebuie să respecte foarte multe principii de guvernanţă, inclusiv în ceea ce ne priveşte. Noi încercăm să construim şi să menţinem în permanenţă toate aspectele de guvernanţă care sunt atât pentru jucătorii din piaţă pe care îi reglementăm şi îi supraveghem, să-l implementăm la nivel intern”, a spus ea în cadrul conferinţei ZF AmCham „Guvernanţa corporativă în acţiune – avantaj strategic“.
Conformitatea internă a BNR implică alinierea la standardele şi obligaţiile legale, atât ca instituţie publică, cât şi ca reglementator al pieţei financiare. BNR urmăreşte procesele care contribuie la îndeplinirea criteriilor de guvernanţă şi integritate, esenţiale pentru decizii obiective, lipsite de conflicte de interese.
„Din perspectiva principiilor de guvernanţă este indubitabil că până la urmă constituie o serie de reguli pentru care demersul important şi provocarea pentru noi este de a-l identifica în timp util pe baza unor scenarii posibile şi a încerca să identificăm şi mecanismele de apărare împotriva acelor riscuri într-un mod cât se poate de inventiv, aşa cum sunt şi provocările pieţei”, a adăugat Olivia Stan.
În contextul riscurilor pieţei, BNR foloseşte mecanisme de apărare proactive. Echipa de conformitate coordonată de Olivia Stan colaborează cu funcţiile de audit şi alte funcţii relevante pentru a identifica şi gestiona riscurile.
„Strict în ceea ce ne priveşte pe noi din perspectiva apărării a riscului în BNR, noi avem componenta de supraveghere şi reglementare cu instituţiile de credit şi IFN-urile şi conformitatea internă. Compartimentul pe care îl coordonez reprezintă un compartiment care urmăreşte multiplele roluri ale BNR să îndeplinească toate criteriile de guvernanţă, integritate, astfel încât procesul decizional să fie unul obiectiv şi fără să fie afectat de posibile conflicte de interese sau incompatibilităţi”, a detaliat ea.
De asemenea, Olivia Stan este de părere că, prin respectarea riguroasă a regulilor de conformitate şi audit, BNR contribuie la consolidarea pieţei financiare şi la dezvoltarea sănătoasă a instituţiilor reglementate, ceea ce susţine progresul economic naţional.
„Cred că unul dintre motivele pentru care lucrurile evoluează în sens pozitiv este că pe zona de apărare de riscuri, toate funcţiile care sunt implicate, de conformitate şi audit, îşi fac suficient de bine treaba astfel încât businessurile respective să poată să constituie un progres la nivel naţional”, a concluzionat ea.