Companii

Oltchim porneşte prima instalaţie petrochimică la Arpechim

Autor: Carol Dan

23.05.2011, 23:49 1143

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a investit 3,8mil. euro pentru pornirea, la finele lunii mai, a primei instalaţiide pe platforma petrochimică a rafinăriei Arpechim, achiziţionatăde la OMV Petrom (SNP) la începutul anului trecut.

"Prin punerea în funcţiune a acestei instalaţii vom reuşi săsecurizăm o parte din alimentarea cu materii prime a Oltchim, şianume aprovizionarea cu propilenă pentru propenoxid şi oxo-alcooli,precum şi aprovizionarea cu propan, care va fi folosit ca materieprimă pentru instalaţia de piroliză. Acesta este doar un prim pascătre repornirea întregii divizii de petrochimie de pe platformaArpechim, pe care sperăm să o putem realiza în curând", a declaratdirectorul general al Oltchim Constantin Roibu.

Roibu a spus că investiţia totală în repornirea instalaţiei seridică la 3,8 milioane de euro, sumă care include lucrările deretehnologizare, revizie şi costurile cu materiile prime.

Pe platforma petrochimică a rafinăriei Arpechim sunt 27 deinstalaţii, niciuna în funcţiune.

Din 19 mai Oltchim a pus în funcţiune rampele de descărcare amateriilor prime şi sistemul de faclă din complexului petrochimicPiteşti, operaţiune în urma căreia Oltchim va produce anual 56.000tone de propilenă şi propan.

Rafinăria Arpechim, aflată în proprietatea OMV Petrom, are ocapacitate nominală de circa 3,5 milioane tone/an şi a fost iniţialproiectată ca parte a unui complex petrochimic, prima instalaţiefiind inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cucomplexul petrochimic. OMV Petrom va închide, în următoarele luni,definitiv rafinăria Arpechim Piteşti şi o va transforma în depozitde ţiţei şi produse petroliere. Compania petrolieră a luat aceastădecizie deoarece nu a găsit un cumpărător "credibil" care să aibăexpertiza şi resursele financiare pentru operarea rafinăriei.

După ce OMV Petrom a anunţat că va închide Arpechim, Guvernul ainiţiat discuţii cu compania petrolieră pentru repornirearafinăriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO