Companii

OLX: 2021 a fost cel mai bun an al pieţei de recrutare online: peste 740.000 de anunţuri de angajare şi mai mult de 6.000.000 de contactări din partea aplicanţilor. Lucrătorii din producţie şi logistică au fost cei mai căutaţi angajaţi

OLX: 2021 a fost cel mai bun an al pieţei de recrutare...

Autor: Roxana Rosu

26.04.2022, 12:46 84

Peste 2,85 milioane de români şi-au căutat în 2021 un loc de muncă pe platforma OLX,  iar Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa şi Iaşi rămân polii de recrutare din România, a anunţat marţi compania.

„Piaţa muncii a dat semne îmbucurătoare de revenire în 2021, iar acest lucru s-a datorat, în primul rând, volumelor mari de locuri de muncă scoase pe piaţă de angajatori, volume care s-au apropiat de nivelurile de dinainte de pandemie. Cu multe joburi pe piaţă, un apetit crescut pentru aşa-numiţii angajaţi blue collar, mai multă deschidere din partea angajatorilor, dar şi un nivel crescut de selectivitate din partea candidaţilor, piaţa muncii din România s-a caracterizat anul trecut prin efervescenţă şi rezilienţă”, a declarat susţine Theodor Filoş, Business Manager OLX.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în numărul total de angajaţi din România a crescut anul trecut cu circa 77.000 de noi salariaţi.

Indexul locurilor de muncă elaborat de arată că acest sector a avut un start mai lent în primele două luni din 2021, dar începând cu luna martie au urmat creşteri importante: la nivel naţional, numărul anunţurilor de angajare pe OLX a crescut cu 37%, comparativ cu 2020, la peste 740.000 de oferte de recrutare. În medie, au fost adăugate aproximativ 60.000 de joburi în fiecare lună.

”Revenirea economică traversată de România a atras mai mulţi angajatori către piaţa de recrutare, ceea ce a dus la o creştere semnificativă a ofertelor de muncă, în toate sectoarele de activitate. Angajatorii au revenit puternic în 2021, mai ales în a doua jumătate a anului, punând la bătaie mai multe locuri de muncă, pe platforma OLX. Putem afirma fără nicio ezitare că 2021 a fost cel mai bun an al pieţei de recrutare online, atât din punct de vedere al investiţiilor companiilor în dezvoltarea tool-urilor de recrutare şi al atenţiei acordate calităţii procesului de angajare, cât şi al bugetelor disponibile, înregistrându-se creşteri de până la 50% comparativ cu perioada pre-pandemică.”, susţine Theodor Filoş.

Spre deosebire de anii trecuţi, deşi companiile au efectutat mai multe angajări în 2021, interesul românilor pentru un loc de muncă a fost ceva mai scăzut (-5%). Pe de altă parte, candidaţii au fost mai hotărâţi şi astfel timpul mediu de ocupare a unui loc de muncă a scăzut cu 5 zile (comparativ cu 2020); chiar dacă blue collar rămâne segmentul vedetă în 2021, se observă o creştere semnificativă şi pe segmentul gray collar, unde anunţurile de angajare au ajuns la 30% din piaţă.

Apetitul pentru recrutare a fost cel mai ridicat în lunile de vară şi la începutul toamnei: cele mai multe locuri de muncă vacante au fost adăugate de angajatori în lunile iunie - septembrie, cu o cifră record, de peste 76.500 de anunţuri, în luna iulie. De altfel, în intervalul menţionat, creşterile înregistrate au fost cu 65-70% mai mari comparativ cu anul anterior.

La polul opus, ianuarie 2021 a fost luna în care angajatorii au publicat cele mai puţine anunţuri, respectiv 37.300 (-26%).

În premieră, categoria „Lucrători producţie - Depozit - Logistică” a trecut pe primul loc în topul domeniilor cu cele mai multe locuri de muncă disponibile pe OLX, după ce în 2020 ocupa cea de-a doua poziţie.

Astfel, pe parcursul anului trecut, companiile au adăugat pe OLX peste 151.000 de oferte de muncă pentru muncitorii din acest domeniu, cu 112% mai multe decât în 2020.

Categoria ”Ingineri - Meseriaşi - Constructori”, cu 127.500 de locuri de muncă disponibile în 2021, a pierdut poziţia fruntaşă ocupată în 2020 în clasamentul domeniilor cu cele mai multe anunţuri de angajare. Însă, chiar şi aşa, numărul ofertelor de muncă din acest domeniu s-a menţinut constant în ultimii doi ani.

Pe locul al treilea s-a situat anul trecut categoria ”Şoferi - Servicii auto - Curierat”, cu aproximativ 117.000 de anunţuri de angajare. Creşterea în acest domeniu de activitate a fost semnificativă anul trecut, când numărul de anunţuri de angajare postate a crescut cu 69%.

Persoanele aflate în cautarea unui loc de muncă pe platforma OLX au efectuat pe parcursul anului 2021 un total de 5,72 de milioane de contactări la anunţurile publicate de companiile cu planuri de recrutare.

Domeniul „Şoferi - Servicii auto - Curierat”, deşi nu a condus clasamentul categoriilor cu cele mai multe oferte de muncă disponibile, a fost totuşi în topul preferinţelor candidaţilor în 2021. Aşadar, pe parcursul anului trecut, acest domeniu a atras cele mai multe candidaturi, înregistrându-se circa 1,3 milioane de contactări din partea candidaţilor, respectiv 23% din total.

Pe locul al doilea s-a aflat categoria „Ingineri - Meseriaşi - Constructori”, cu un total de peste 657.000 de contactări, urmată îndeaproape de categoria „Personal hotelier - Restaurant”, care a cumulat aproximativ 622.000 de aplicări.

Pe de altă parte, este important de menţionat că cea mai mare scădere în numărul de contactări din partea aplicanţilor a fost înregistrată de categoria „Muncă în străinătate”, cu un minus de 34% faţă de anul precent.

Cele mai multe anunţuri cu oferte de angajare au fost publicate de angajatori cu activitate în Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa şi Iaşi.

Capitala conduce detaşat topul, angajatorii din Bucureşti - Ilfov postând aproape 208.000 de anunţuri de recrutare, mai multe cu aproximativ 38% comparativ cu anul 2020. Raportându-ne la numărul total de anunţuri, rezultă că aproximativ 30% din totalul anunţurilor sunt destinate pentru această zonă.

Judeţul Braşov a urcat o poziţie în top, până pe locul al doilea, cu circa 46.600 de anunţuri de angajare, în creştere cu peste 50% faţă de anul anterior. Judeţul Cluj a coborât pe locul al treilea, cu 44.200 de anunţuri, însă cu un avans de 29% comparativ cu 2020.

Cele mai puţine locuri de muncă au fost înregistrate în judeţele Caraş-Severin, Tulcea şi Harghita, însă chiar şi acestea au avut creşteri comparativ cu anul anterior.

Durata medie a închiderii unui anunţ de angajare publicat în secţiunea OLX Locuri de muncă a fost de 27 de zile în 2021, în scădere cu cinci zile faţă de anul precedent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO