Companii

Omul care a adus pe bursă firme de 4,5 mld. € vine la ZF Power Summit

Gabriel Dumitraşcu. Fotograf: Bogdan Iordache

Gabriel Dumitraşcu. Fotograf: Bogdan Iordache

Autor: Roxana Petrescu

16.02.2015, 00:06 464

Desemnat doi ani consecutivi drept personalitatea anului pentru piaţa de capital, Gabriel Dumitraşcu, cel care a condus până în ianuarie anul acesta direcţia de privatizare din cadrul Ministerului Energiei, va fi prezent pe 24 februarie, în cea de-a doua zi a ZF Power Summit ’15, evenimentul despre energie organizat de Ziarul Financiar.

Dumitraşcu ocupă în prezent funcţia de administrator special al Hi­dro­e­­lectrica, cel mai mare producător de energie controlat de stat.

Între 2013 şi 2014, Dumitraşcu a fost omul care a stat în spatele listării companiilor Nuclearelectrica, producă­tor de enegrie cu o pondere de 20% din piaţă, Romgaz, cel mai mare pro­ducă­tor de gaze din România, şi Elec­trica, fir­­mă care duce energia către 3,6 mili­oa­­­ne de clienţi. Cele trei companii au ridicat de pe bursă aproape un mili­ard de euro, iar acum capitalizarea lor cu­mulată este de circa 4,5 mld. euro.

Dar cea mai aşteptată listare, cea a Hidroelectrica, abia acum urmează. Hidroelectrica a avut anul trecut o cifră de afaceri de 3,4 miliarde lei (765,7 mil. euro), cea mai mare din istorie, cu 10,3% mai mare faţă de nivelul din 2013, şi un profit de 1,2 miliarde lei (270 mil. euro), de asemenea cel mai mare de până acum, în creştere cu 66,8% faţă de câşti­gul din 2013. Cât de bună este piaţa pentru noi listări şi când am putea ve­dea în final Hidroelectrica pe Bursa de la Bucureşti şi poate  la Londra?

Răspunsurile vor veni la ZF Power Summit ’15, eveniment care va avea loc în perioada 23-24 februarie, în Bu­cu­reşti.

ZF Power Summit’15. Două zile. Totul despre energie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO