„În acest moment chinezii au capacitatea financiară în timp ce kazahii au experienţa pe partea operaţională, au experienţa de trading, au resursa. Este un lucru bun“, spune Ion Sturza, fostul directorul general adjunct al Rompetrol în era Patriciu, despre preluarea controlului asupra grupului de către o companie chineză.
Sturza este considerat a fi omul-cheie din spatele tranzacţiei din 2007, atunci când Dinu Patriciu a decis să cedeze 75% din acţiunile Rompetrol către kazahii de la KazMunayGas.
La începutul acestei săptămâni însă, grupul kazah, care se confruntă cu probleme de lichiditate pe fondul prăbuşirii barilului de petrol, a semnat un acord cu CEFC China Energy Company Limited prin care ar fi fost de acord să cedeze controlul asupra KMG International, fostul Rompetrol, către chinezi. KMG International, entitate înregistrată în Olanda, este structura prin care sunt controlate rafinăria Petromidia şi cele 734 de puncte de alimentare cu carburant pe care Rompetrol le deţine pe piaţa locală.
„În 2007 noi aveam nevoie de capital nou pentru rafinărie, iar ei (kazahii - n. red.) au venit cu banii. Pentru Rompetrol este o combinaţie bună pentru că finanţează o nouă etapă de creştere. Rafinăria are nevoie de bani. Este un activ poziţionat excepţional, iar acum jocurile se fac în downstream (rafinare şi marketing - n.red.). Chinezii fac un due-dilligence mai al dracu’ decât CIA-ul. Şi pentru chinezi, şi pentru kazahi şi pentru stat, ceea ce se întâmplă acum este o oportunitate de business“, a completat Sturza.