Companii

Omul de afaceri Mihai Crişan, urmărit penal de DNA pentru dare de mită

Autor: Departamentul Corespondenţi

06.02.2015, 14:44 370

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Direcţia Naţională Anticorupţie, Mihai Crişan, administrator al unei societăţi comerciale la data faptelor, este urmărit penal de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea pentru dare de mită în formă continuată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acest caz, omul de afaceri Mihai Crişan va fi cercetat sub control judiciar, pentru 60 de zile, întrucât Tribunalul Bihor a respins, marţi, propunerea procurorilor de arestare preventivă a acestuia.

Conform ordonanţei întocmite de procurorul de caz, Crişan, care era administrator al unei societăţi comerciale, i-ar fi oferit, în ianuarie 2013, fostului director executiv al Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare Ioan Mircea Ardelean mai multe bunuri alimentare, în parcarea unui local din municipiul Satu Mare.

În schimb, susţin procurorii, Ardelean "a dispus unei echipe de control desemnate să efectueze o inspecţie fiscală generală la firma lui Crişan să nu constate nereguli cu privire la activitatea comercială ilicită a societăţii menţionate". Inspecţia a avut loc în perioada 25-30 martie 2013, iar în acea lună, în acelaşi scop, Crişan i-a remis aceleiaşi persoane suma de 4.000 de euro, se arată în comunicat.

De asemenea, Mihai Crişan este suspectat de mituirea unui inspector fiscal de la Serviciul de Inspecţie Persoane Juridice al Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, desemnat să facă un control fiscal la firma sa, în mai multe rânduri.

Astfel, potrivit DNA, în ianuarie 2013 Crişan "a suportat contravaloarea cheltuielilor aferente consumaţiei unui număr de circa 20 de persoane invitate la un restaurant, cu ocazia celebrării zilei de naştere a funcţionarului public", iar în 14 februarie "i-a oferit şi predat inspectorului fiscal, prin intermediul unor angajaţi, două platouri cu mâncare pregătite de personalul unui restaurant". Totodată, în martie 2013, la cererea inspectorului fiscal, omul de afaceri a acceptat încheierea şi semnarea unui contract fictiv între o societate controlată de inculpat şi o firmă deţinută de un prieten al inspectorului fiscal, act menit să ajute această societate să poată accesa un credit bancar, iar în aprilie i-a oferit aceluiaşi inspector 1.000 de lei, cu titlu de împrumut.

"În schimbul oferirii şi remiterii acestor foloase materiale, funcţionarul public a efectuat un control fiscal formal la societatea comercială administrată de inculpatul Crişan Mihai, fără a constata nereguli majore, în ciuda faptului că existau evidente dubii cu privire la legalitatea relaţiilor comerciale supuse controlului", se arată în comunicatul DNA.

Omul de afaceri Mihai Crişan este patronul unui complex turistic din Satu Mare.

Fostul director executiv al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare Ioan Mircea Ardelean a fost reţinut, în 15 decembrie 2014, de către procurorii DNA, fiind suspectat că a pretins unui om de afaceri sătmărean, Gheorghe Moiş, "să se ocupe de renovarea unui imobil situat în Bucureşti, deţinut de fiica sa", promiţându-i în schimb că va aranja să-i fie aprobată în regim de urgenţă cererea de rambursare a TVA pentru suma de 771.275 lei, care să îi să fie plătită într-un termen cât mai scurt. Ulterior, Ardelean şi Moiş au fost arestaţi preventiv.

În acelaşi dosar a fost reţinut, în ianuarie, şi Soos Istvan, şeful Biroului Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare la data faptelor, pe care DNA îl acuza de complicitate la luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO