Companii

Omul de afaceri român care ar putea controla transportul feroviar de marfă din două ţări: după Bulgaria, Gruia Stoica ţinteşte acum cursa pentru privatizarea CFR Marfă

Omul de afaceri român care ar putea controla transportul...

Autor: Marius Ţone

19.04.2013, 17:31 1935

De asemenea, GFR se află pe lista scurtă pentru privatizarea companiei BDZ Cargo din Bulgaria.

"Legat de privatizarea din Bulgaria, aceasta ar putea fi un succes românesc. Poate singurul succes de această anvergură. Pe 26 aprilie chiar o să depunem documentele. De asemenea, a început şi o privatizare în România, vorbim aici de CFR Marfă. Noi am cumpărat caietul de sarcini şi sunt şanse să depunem ofertă şi pentru cumpărarea acestei societăţi. Ceea ce ar însemna că grupul nostru va ajunge la 25.000 de angajaţi", a declarat vineri Gruia Stoica.

Grupul Grampet şi CFR Marfă au fiecare aproximativ 9.000 de angajaţi.

În februarie, GFR a anunţat că a îndeplinit cerinţele de calificare şi a intrat pe lista scurtă pentru privatizarea diviziei de marfă a companiei bulgare BDZ. Preţul minim de vânzare a companiei este de 51 milioane euro.

În ceea ce priveşte CFR Marfă, Ministerul Transporturilor a scos la vânzare 51% din acţiunile companiei, licitaţia urmând să pornească de la un preţ de 798,05 milioane lei (180 milioane de euro), iar câştigătorul să fie stabilit la jumătatea lunii iunie.

Procedura va avea trei etape - precalificare, negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, respectiv licitaţie cu ofertă în plic.

Ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, a anunţat marţi Guvernul că 12 companii "foarte puternice din Europa" sunt interesate de privatizarea CFR Marfă.

Privatizarea CFR Marfă este unul din angajamentele asumate de Guvern prin acordul cu FMI.

CFR Marfă este cel mai mare operator de transport feroviar, urmat în topul companiilor de profil de GFR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24