Companii

OMV, in competitie cu Patriciu in productia de bitum

23.06.2009, 16:39 100

Grupul petrolier austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, singura companie cu rezerve de petrol si gaze din Romania, ar putea finaliza in 2010 lucrarile la o unitate de productie a bitumului modificat cu polimeri, material de constructii utilizat pentru lucrarile de drumuri. Unitatea din Romania ar urma sa alimenteze si piata din Bulgaria.

In prezent, singura unitate de productie a acestui tip de bitum din Romania este cea de la rafinaria Vega, companie detinuta de grupul petrolier Rompetrol al carui director general este omul de afaceri Dinu Patriciu. Investitia lui Patriciu a fost deschisa in luna august 2007, a costat 5 mil. euro si are o capacitate de productie de 60.000 de tone.
Interesul pentru acest tip de material de constructii vine in contextul in care Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a recomandat ca toate drumurile construite incepand cu 2008 sa utilizeze acest tip de bitum modificat cu polimeri in schimbul celui obisnuit. La acel moment, aceasta decizie a fost interpretata de reprezentantii PD-L drept un favor facut de catre guvernanti liberalului Dinu Patriciu.
"Anul acesta vom lua decizia construirii unei unitati de productie a bitumului modificat cu polimeri si in proportie de peste 90% aceasta este una pozitiva. Putem sa realizam aceasta investitie fie singuri, fie in parteneriat cu alte companii, nu neaparat Petrom. Deocamdata nu stim cat va fi valoarea investitiei si nici capacitatea de productie pe care unitatea o va avea", a declarat Remus Hirceaga, director comercial in cadrul OMV Romania.
Bitumul modificat cu polimeri are o calitate superioara fata de cel normal, o rezistenta mai buna la deformari, la uzura, la temperaturi ridicate si temperaturi joase, o durata de viata ridicata si asigura o reducere a nivelului zgomotului. Costurile sunt cu circa 20% mai mari fata de bitumul normal.
Primul contract al OMV Romania pentru vanzarea de bitum polimerizat a fost semnat cu compania de constructie Pa & Co, firma controlata de catre Costel Casuneanu.
"Pentru Centura Ploiesti Vest, am contractat circa 8.000 de tone de bitum polimerizat. Lucrarea urmeaza sa fie finalizata in noiembrie", a precizat Dan Balcanu, administrator Pa & Co. Potrivit reprezentantilor OMV, o tona de bitum polimerizat costa 300 de euro, ceea ce inseamna ca valoarea contractului este de 2,4 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO