Companii

OMV Petrom a pierdut 20% din producţie în ultimii zece ani. Christina Verchere, CEO: Încercăm să limităm declinul natural. Marea Neagră va consolida securitatea energetică

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Dezvoltarea potenţialului remarcabil al Mării Negre rămâne una din priorităţile noastre şi ne concentrăm, de asemenea, şi pe alte zone offshore ale Mării Negre, precum perimetrele din Bulgaria şi Georgia.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Dezvoltarea potenţialului remarcabil al Mării Negre rămâne una din priorităţile noastre şi ne concentrăm, de asemenea, şi pe alte zone offshore ale Mării Negre, precum perimetrele din Bulgaria şi Georgia.

Autor: Roxana Petrescu

21.05.2021, 10:30 543

♦ Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom la nivel de grup a înregistrat în ultima decadă un declin de peste 20%, de la 67,7 milioane de barili echivalent petrol (bep) în 2011 la 52,9 milioane bep anul trecut ♦ În primul trimestru al anului, scăderea a fost din nou pronunţată, de 9%, evoluţia reflectând bugetul de investiţii redus ca urmare a crizei sanitare, dar şi maturitatea zăcămintelor exploatate. Acesta fiind contextul, compania spune că deblocarea gazului din Marea Neagră, o rezervă complet nouă, poate consolida securitatea furnizării de energie

„Pentru acest an estimăm investiţii de circa 2,9 miliarde lei. Cea mai mare parte a investiţiilor va susţine activităţile noastre Upstream (explorare şi producţie), respectiv foraje şi lucrări capitale, astfel încât să limităm cât mai mult declinul natural al producţiei. Dezvoltarea potenţialului remarcabil al Mării Negre rămâne una din priorităţile noastre şi ne concentrăm, de asemenea, şi pe alte zone offshore ale Mării Negre, precum perimetrele din Bulgaria şi Georgia“, spune Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Direcţiile de investiţii ale celor mai mari companii din România vor fi analizate în cadrul celei de-a 16-a ediţii a Anuarului de Business realizat de ZF.

Verchere spune din nou că gazul din Marea Neagră este cea mai bună soluţie pe care România o are la îndemână în contextul tranziţiei energetice, dar că modificarea cadrului legal este esenţială în continuarea acestei investiţii.

„Pentru deblocarea investiţiilor pentru proiectele de gaze din Marea Neagră este nevoie de un cadru legislativ şi fiscal stabil şi predictabil, astfel încât România să capitalizeze avantajele oferite de gazele naturale. Gazele din Marea Neagră vor consolida securitatea furnizării de energie, vor sprijini redresarea economică postpandemie şi vor contribui la atingerea obiectivelor climatice.“

Proiectul Neptun Deep

Potrivit unor declaraţii anterioare ale managementului OMV Petrom, dacă legislaţia offshore s-ar modifica azi, decizia finală de investiţii pentru blocul Neptun din Marea Neagră, unde operator va fi OMV Petrom, durează un an de zile, primele molecule de gaze urmând să iasă abia la patru ani după luarea deciziei.

OMV Petrom alături de americanii de la ExxonMobil au investit 1,5 mld. dolari pentru explorarea blocului Neptun, aflat în zona de apă adâncă a Mării Negre.

Schimbările legislative au blocat proiectul şi i-au determinat pe americani să abandoneze această investiţie. Locul lor ar putea fi luat de Romgaz, companie de stat fără experienţă în explorarea şi producţia de gaze offshore, operatorul întregului proiect, în cazul în care oferta Romgaz va fi acceptată, urmând să fie OMV Petrom.

Potrivit datelor publice, zona economică românească a Mării Negre ar avea rezerve de 200 de miliarde de metri cubi, cantitate care ar putea acoperi consumul naţional pentru următorii 20 de ani. Consumul aproximativ de gaze al României este de circa 10 miliarde de metri cubi. Mai departe, blocul Neptun ar avea rezerve de 80 de miliarde de metri cubi. „Tranziţia energetică repre­zintă una din cele mai mari provocări pentru sectorul energetic. Obiectivele agendei climatice sunt foarte ambi­ţioase, iar pentru atingerea lor este nevoie de un mix de soluţii. Pentru OMV Petrom, tranziţia energetică reprezintă o direcţie strategică. În contextul tranziţiei energetice, gazele naturale au un rol foarte important, în special în România.“

Verchere mai spune că gazele naturale reprezintă soluţia care poate asigura tranziţia spre o producţie curată de energie, fiind o resursă versatilă, cu multiple utilizări în producţia de energie electrică, termică şi în transport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO