Companii

OMV pune Petromul pe lista partenerilor Nabucco

01.07.2008, 19:42 16

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, va deveni partener al gazoductului Nabucco prin intermediul grupului austriac OMV, actionarul sau majoritar.
In prezent, gazoductul, care isi propune diversificarea surselor de alimentare ale Europei prin aducerea gazelor din regiunea Caspica, Orientul Mijlociu si Egipt, are sase parteneri si anume OMV (Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia).
"Petrom nu va suporta costurile acestui proiect, dar OMV va rezerva capacitate de tranzit si pentru Petrom, compania devenind astfel un partener al proiectului. Cred ca in prima faza aceasta capacitate va fi utilizata exclusiv pentru importul de gaze naturale, dar in functie de conditiile de piata Petrom ar putea deveni si un exportator. Ulterior, Petrom va putea participa si in nume propriu pentru rezervarea de capacitate destinata companiilor care nu fac parte din proiect", a declarat Reinhard Mitschek, directorul general al proiectului Nabucco.
Intr-o prima faza va fi scoasa la licitatie 50% din capacitatea proiectului, in toamna acestui an, iar aici vor avea dreptul de a participa doar companiile partenere. Aici, Petrom va achizitiona capacitate doar prin intermediul OMV. Dupa ce are loc aceasta alocare, restul de capacitate va fi destinat tertilor, unde Petrom poate participa direct la licitatie. Oficialii Petrom au anuntat recent ca ar putea construi un depozit de 2 miliarde de metri cubi pentru tranzitul gazelor din proiectul Nabucco, in conditiile in care capacitatea totala de inmagazinare a Romaniei este de circa 3 miliarde de metri cubi.
Cu toate acestea, in calea proiectului Nabucco exista numeroase piedici, majoritatea pornind de la faptul ca majoritatea furnizorilor de gaze sunt reticenti in a semna contracte de alimentare in conditiile in care conducta Nabucco nu exista deocamdata, iar pe de alta parte fara contracte sigure cu furnizorii, finantarile sunt imposibil de obtinut.
La nivel local sunt doua mari probleme care ameninta realizarea gazoductului. "In primul rand este problema imprumuturilor cu garantii de stat pe care Transgaz va trebui sa le ia pentru a-si finanta partea din proiect. Aici trebuie sa ne consultam cu Ministerul Economiei si Finantelor si sa vedem cum putem evita contradictiile cu legislatia europeana", a declarat Vlad Pavlovschi, directorul de cercetare si proiectare al Transgaz.
Potrivit acestuia, cea de-a doua problema majora a proiectului, si nu doar in Romania, sunt exproprierile.
"Un proiect ca Nabucco nu poate fi lasat la mana proprietarilor de teren. Speram sa evitam astfel de proceduri prin plata unor taxe de tranzit catre proprietari, dar daca altfel nu se poate, se va ajunge la exproprieri iar acestea nu pot fi facute decat daca proiectul este declarat de interes public. Nu am inceput inca exproprierile pentru ca nu se stie deocamdata nici ruta exacta pe care o va avea conducta pe teritoriul Romaniei", a explicat Pavlovschi.
Reprezentantii Nabucco cred totusi ca toate contractele necesare demararii proiectului vor fi semnate anul viitor in conditiile in care in 2010 este estimata constructia proporiu-zisa a proiectului. Pentru a putea accesa finantarile, aproximativ o treime din capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi trebuie rezervata.

Nabucco, in cifre
Lungimea conductei: 3.300 de km din care 460 km. vor tranzita Romania
Valoarea investitiei: 7,9 miliarde de euro
Capacitatea de transport: 31 de miliarde de metri cubi anual
Modalitate de finantare: 30% fiecare partener din surse proprii, restul credite sindicalizate
Numar de parteneri: 6 (MOL, OMV, RWE, Bulgargaz, Transgaz, Botas)
Participatia fiecarei companii: 16,67%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO