Piaţa serviciilor medicale private a avut parte de cel mai efervescent an de la debutul crizei, fiind marcată de achiziţii şi de noi deschideri de clinici, care vin la pachet cu sute de noi locuri de muncă pentru personalul medical.
Anual, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România, aproape 3.500 de medici ies din sistemul românesc (prin migraţie, pensionare şi deces), în condiţiile în care numărul medicilor care intră în câmpul muncii este de 3.000 de persoane. În aceste condiţii cum reuşesc clinicile să-şi asigure forţa de muncă în condiţiile unei extinderi agresive?
„Este greu să mai găseşti medici în zone cu mai puţin de 100.000 de locuitori“, spune Fady Chreih, CEO al reţelei private de sănătate Regina Maria, care în prezent are în jur de 3.200 de angajaţi, din care 60% intră în sfera personalului medical.
Din cei peste 3.200 de angajaţi ai Regina Maria, în jur de 1.000 sunt colaboratori, ceea ce înseamnă că nu au contract de muncă încheiat cu operatorul privat de sănătate, astfel încât pot lucra şi la stat, dar şi în mediul privat. Clinicile nu oferă însă informaţii privind ponderea cadrelor medicale care lucrează exclusiv într-un singur loc, astfel că medici pe care îi găseşti la Regina Maria apar şi în structurile altor reţele şi cabinete private.