Companii

Opt companii care produc electronice şi electrocasnice alături de trei furnizori de componente îşi fac loc în topul celor mai importanţi 500 de exportatori locali. Trei jucători - De’Longhi, Arctic şi Philips - sunt chiar în top 50

Opt companii care produc electronice şi electrocasnice...

Autor: Cristina Roşca

10.04.2022, 09:58 521

♦ Trei jucători - De’Longhi, Arctic şi Philips - sunt chiar în top 50 ♦ Şase dintre cele 11 companii se poziţionează mai bine în 2021 în topul celor mai mari exportatori locali, în timp ce patru sunt în coborâre ♦ Există şi un nou intrat, compania Sennheiser, care produce căşti la Braşov.

Toţi marii producători de electronice şi electrocasnice îşi fac loc în clasamentul celor mai importanţi 500 de exportatori locali. Este vorba de 11 firme care realizează sau asamblează produse finite - precum frigidere, aspiratoare, espressoare sau televizoare -, dar şi subansambluri şi alte componente pentru aceste bunuri.

În total, sunt 25.770 de firme care au operat exporturi în 2021, conform datelor de la INS, cu circa 2.500 mai multe decât în anul anterior. Totuşi, cea mai mare parte a exporturilor, evaluate la circa 75 mld. euro anul trecut, stă în mâna unui număr mic de companii. Mai exact, cei mai mari 500 de exportatori din economia românească ţin în spate circa 73% din totalul sumei.

La totalul exporturilor româneşti, producătorii de electrocasnice, electronice şi componente contribuie cu circa 2 mld. euro, conform estimărilor făcute de ZF, real­izate pe baza cifrelor de afaceri cumulate şi a declaraţiilor executivilor din industrie privind ponderea pieţelor externe în business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO